Surpriza din debara

De bună seamă, numele publicației „The Eclectic Review” nu vă spune nimic. Nici numele William Hendry Stowell. Un publicist englez de la începutul secolului al XIX-lea care ar merita cel puțin un bust în România. Fiindcă lui i se atribuie punerea în circulație, ca semnatar în periodicul numit mai sus, a zicerii „a skeleton in the closet”. Utilizată ceva mai târziu și de Edgar Allan Poe, dar de succes devenită la noi tălmăcită drept „scheletul/ cadavrul din debara”. Și, iată, revenită de câteva zile în aprinsa actualitate. Dar, la o adică, ce-i, pentru noi, scheletul respectiv?
 

L.D. CLEMENT

Este o informație cu aspect negativ, foarte prețioasă, pe care Cineva o are despre Altcineva. În mediul politic funcționează ca o armă infailibilă atunci când Cineva o tăinuiește cu abilitate cât o tăinuiește (până la complicitate…), dar iese din tăcerea-i ca un erou al Adevărului doar atunci când îi pică lui bine dezvelirea scheletului, ca pe niște moaște ale Dreptății și Legii. Și pe cal alb înspumat, iese în fața mulțimii cu un ascuțit deget acuzator, purtând în urmă trenă de muște și duhori… Însă noi nici n-aveam nevoie de un W.H. Stowell, fiindcă aproape din aceleași vremuri îl avem pe I.L. Caragiale, cel care din presa epocii sale și a neamului său l-a întrupat pe Agamiță Dandanache, personajul care, cu mărturii forte despre… un schelet din debara aflate într-o scrisorică, aștepta momentul oportun să o înfățișeze la Resboiu’. Așadar mai bine-i ridicăm statuie lui A. Dandanache, cel ce poate arăta în fel și chip, întru gloria veșnică a metodei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: