Au început să apară primele efecte nedorite ale caniculei:

Stop cardio-respirator provocat de expunerea la soare !

Canicula a început deja să-și facă resimțite efectele nedorite, un bărbat de 63 de ani din Suceava suferind un stop cardio-respirator din cauza expunerii la căldură, el nemaiputând fi salvat de medici. Pacientul a fost adus de ambulanță, duminică, la Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul Județean Suceava, în stop cardio-respirator. Potrivit medicului urgentist Tiberiu Brădățan, purtător de cuvânt al spitalului, cadrele medicale au încercat să-i salveze viața pacientului și au efectuat manevre de resuscitare, timp de 30 minute, dar nu s-a mai putut face nimic. El a precizat că pacientul nu avea în antecedente alte boli, dar suferise o tulburare de ritm cardiac din cauza expunerii la soare.
 

Caniculă…

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a solicitat direcțiilor de sănătate publică și serviciilor de urgență prespitalicești activarea planurilor de măsuri pentru zilele caniculare, astfel încât riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din această perioadă să poată fi reduse. Totodată, s-a solicitat serviciilor de ambulanță alertarea echipajelor și suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creștere. În această perioadă, DSP-urile trebuie să verifice condițiile de asigurare a asistenței medicale în spitale, iar pe de altă parte, să verifice condițiile igienico-sanitare, de cazare și alimentație din taberele școlare. Totodată, se va verifica modul de respectare a condițiilor igienico-sanitare din unitățile cu profil alimentar și anume depozitarea, prelucrarea și comercializarea produselor alimentare, precum și dacă personalul angajat în aceste unități are analizele medicale la zi. În perioada caniculară, Ministerul Sănătății recomandă să fie urmate sfaturile medicilor și să se evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. Sunt indicate, în această perioadă, consumul zilnic de lichide (între 1,5-2 litri de lichide), fără a aștepta să apară senzația de sete, și consumul de cât mai multe fructe și legume proaspete, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. Se vor evita alimentele ușor perisabile și alcoolul, întrucât acesta din urmă favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. De asemenea, este obligatorie evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr. În perioada caniculară, persoanele cu afecțiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune trebuie să consulte medicul curant, care le va adapta schema terapeutică la condițiile existente.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: