Retrospectiva săptămânii

Euro a pierdut un procent în fața leului

Săptămâna trecută, moneda națională a avut o evoluție pozitivă față de principalele valute, apreciindu-se, comparativ cu finalul celei precedente, cu aproape 4,2 bani față de euro, cu peste 7,5 bani față de dolar și cu circa 2,5 bani față de francul elvețian.
 

Evoluția de creștere a leului a fost influențată pe de o parte de vânzările de valută la care au recurs investitorii străini pentru a cumpăra titluri de stat românești, iar pe de alta de scăderea aversiunii față de risc pe piețele internaționale, cauzată de declarațiile oficialilor Rezervei Federale americane referitoare la amânarea momentului în care aceasta va reduce programul prin care injectează lunar 85 miliarde de dolari în economia SUA. Euro a început săptămâna la un curs mediu de 4,4235 lei și a terminat-o la 4,3866 lei, în cinci ședințe consecutive de scădere. Vineri, tranzacțiile s-au realizat în jurul pragului de 4,39 lei, cotațiile de la închidere fiind de 4,3860 – 4,3890 lei. O medie mai mică decât cea de la finele săptămânii trecute se înregistra în 31 mai. Luna viitoare este de așteptat ca euro să se mențină în culoarul 4,40 – 4,45 lei, august fiind de obicei o perioadă în care leul se apreciază, urmare a fluxului de valută de la casele de schimb, creat de românii care se întorc în țară în perioada concediilor. Pentru finalul anului însă ar putea să apară probleme, dacă ar fi să-i credem pe cei de la Economist Intelligence Unit, care prognozează o medie pentru euro de 4,65 lei, iar pentru dolar una de 3,55 lei. Ei iau în considerare turbulențele din economia zonei euro, dar și limitarea tipăririi de „dolari noi” de către Fed. Cursul dolarului american a coborât de la 3,3542 la 3,3029 lei, iar francul elvețian de la 3,3774 la 3,3563 lei. Afirmațiile, de acum două săptămâni, ale președintelui Rezervei Federale americane, Ben Bernanke, în fața comisiilor de specialitate ale Congresului și Senatului SUA, nu au lămurit investitorii în ceea ce privește politica monetară a băncii centrale americane. Acesta a afirmat, pe de o parte, că starea economiei și a șomajului nu este atât de bună pe cât se așteaptă, ceea ce necesită prelungirea programului de relaxare cantitativă. Pe de alta, el a confirmat că în următoarele luni volumul „banilor noi” injectați în economia SUA, care se ridică, în prezent la 85 miliarde dolari lunar, va fi redus. În aceste condiții, perechea euro/dolar a urcat de la 1,3130 dolari, la începutul săptămânii, la 1,33 dolari, la finele ei, închizând vineri pe piețele americane la 1,3278 dolari. În spatele aprecierii euro s-a aflat creșterea indicelului Ifo, care măsoară moralul întreprinzătorilor germani, dar și scăderea șomajului din Spania, una dintre țările care se confruntă cu cea mai ridicată rată dintre statele zonei euro.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: