Ministrul Maria Grapini susține proiectul “Safari – Adventure Park Bucovina”

Ministrul delegat pentru IMM-uri, turism și mediul de afaceri Maria Grapini, care a efectuat o vizită de două zile în județul Suceava, s-a aflat ieri în localitatea Păltinoasa, unde administrația județeană vrea să construiască un parc de safari și aventură. Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, i-a prezentat ministrului Maria Grapini proiectul „Safari–Adventure Park Bucovina” ce urmează să fie construit pe o suprafață de 96 ha, într-o zonă împădurită, pe locul unei foste unități militare, unde a funcționat un depozit de armament. Potrivit șefului administrației județene, actualele facilități existente, clădirile, dar și linia de cale ferată îngustă, vor fi modernizate și integrate în noul concept de parc de aventură cu zonă pentru copii, cu river rafting, tiroliană, via ferrata, paint ball, dar și spațiul de safari cu animale, aclimatizate zonei, care vor trăi în semi-libertate.
 

Maria Grapini

În acest parc urmează să fie amenajate structuri de cazare și de alimentație publică, un amfiteatru cu scenă pentru spectacole tematice, replica unui sat bucovinean unde turiștii vor putea vedea o parte din meseriile tradiționale și diverse obiceiuri, dar și vivarii și acvarii. „O astfel de dezvoltare, adresată și familiilor cu copii, țintește o creștere a numărului de turiști în zonă, dar și a numărului de înnoptări” a spus Nechifor. El a arătat că județul are structuri turistice pentru un asemenea proiect, cu peste 11.400 de locuri de cazare în 434 de unități clasificate și peste 23.000 de locuri în unitățile de alimentație publică, anul trecut în județ fiind 238.000 de sosiri înregistrate oficial. Președintele CJ Suceava a apreciat că în vara anului 2015 acest parc ar putea fi inaugurat, apreciind că cea mai bună formulă de finanțare a investiției este de parteneriat public-privat, între Consiliul Județean și un partener privat. Ministrul Maria Grapini a spus, la rândul său, că va susține acest proiect, în principal pentru că este un proiect cu impact economic. „Voi prezenta favorabil acest proiect” a spus ministrul, care a arătat că într-o zonă ca Bucovina, unde „Dumnezeu a dat”, trebuie doar adăugat. Ea a arătat că, în ultimii ani, în domeniul infrastructurii turistice, investițiile s-au axat pe lucruri mici, pe amănunte, și nu au fost făcute investiții concentrate într-o zonă. Grapini a spus că, inclusiv în domeniul pârtiilor de schi, s-au făcut investiții mici, „derdelușuri”, în loc să fie făcut un domeniu schiabil cu zeci de kilometri de pârtie. Ea a apreciat că proiectul inițiat de CJ Suceava este cu impact economic mare și că se pot găsi resurse de finanțare europene în exercițiul 2014-2020. Grapini a subliniat că face vizite în țară pentru a vedea proiectele care merită să fie susținute. „Trebuie să iei decizii după ce mergi la fața locului” a spus ministrul. Președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a explicat ministrului că în privința finanțării proiectului ar putea exista o finanțare exclusiv publică, ceea ce nu e de dorit, una exclusiv privată, ceea ce presupune concesionarea terenului, iar varianta pe care el o susține este de parteneriat public-privat, în care o firmă să asigure o parte din finanțare și administrarea parcului. El a adăugat că a discutat deja cu potențiali investitori care să intre într-un asemenea parteneriat. Totodată, în proiect va intra și Romsilva, în special pentru îngrijirea animalelor din parcul safari, dar și pentru întreținerea fondului forestier.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: