Și…

Deunăzi am cutezat să trec iar pragul unui anticariat și, printre altele, m-am dotat cu un volum tipărit în română în 1969: Jean Giraudoux, „Romane”. Bref, trei romane la prețul de un leu/buc. Apoi, pătrunzând în primul („Suzana și Pacificul”), am sesizat/mi-am amintit că J. Giraudoux ar fi printre primii (poate că al treilea, după Flaubert și Camus) care folosește într-un mod particular conjuncția „și”. Bunăoară punând în relație două propoziții având conținut (chiar surprinzător de) diferit.
 

L.D. CLEMENT

Cam așa cum, în ultimii ani, se procedează la radio sau tv când se anunță titlurile unui buletin de știri. Exemplu la zi: „Cel mai mare premiu din istoria jocului de 6 din 49 a fost câștigat (…), suma totală a premiului fiind de 48.952.706,17 lei” și „Oamenii fericiți riscă mai puțin să sufere crize cardiace, arată un studiu apărut în American Journal of Cardiology”. Și… adesea se zice că banii nu aduc fericirea (ci numărul lor)! Și sinteze de presă anticipând extragerea de duminică indicau că destui dintre norocoșii anteriori n-au avut bafta de a se ferici astfel. Și (continuând cumva acest joc de gânduri însăilate) cu multe zeci de ani înaintea publicării acestui studiu în American Journal of Cardiology, prin vremea lui Giraudoux, C.G. Jung făcea cunoscute următoarele: „Am constatat adesea că oamenii se îmbolnăvesc de nervi când se mulțumesc cu răspunsuri insuficiente sau false la întrebările vieții. Ei caută poziție, căsătorie, reputație, succes exterior și bani și rămân nefericiți și nevrotici, chiar dacă au obținut ce căutau. (…) Ei sunt încleștați de obicei într-o prea mare îngustime spirituală. Viața lor n-are destul conținut, n-are sens. Dacă pot evolua către o personalitate mai cuprinzătoare, de cele mai multe ori încetează și nevroza”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: