Sancțiuni usturătoare pentru unitățile din turism prinse fără personal calificat

> Prevederile privind obligația lucrului cu persoane de deservire profesionalizate au intrat deja în vigoare, AJOFM oferindu-se să sprijine intrarea în legalitate a operatorilor interesați > Un angajator poate beneficia, între 1 an și 3 ani, de un sprijin financiar de 300 de lei pe lună pentru fiecare contract de ucenicie încheiat cu Agenția
 

Unitățile de turism sunt obligate să aibă 100% personal calificat, respectiv atât bucătari, ospătari, cât și la recepție. Cel puțin așa prevăd noile prevederi legale în domeniu, care au intrat deja în vigoare, și care le înlocuiesc pe cele potrivit cărora, în funcție de clasificare, operatorii amintiți trebuiau să aibă 40%, 60% sau 90% personal specializat și atestat. În aceste condiții, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava vine în întâmpinarea respectivilor agenți economici, astfel încât aceștia să poată să-și păstreze actualii lucrători necalificați. „Există două opțiuni: fie angajatorii îi califică la locul de muncă, iar jumătate din costurile cu cursurile de formare profesională le suportă AJOFM, fie că angajatorii în cauză încheie contracte de ucenicie. În acest din urmă caz, personalul necalificat pe care îl au poate face practică la locul de muncă, AJOFM asigurând suportul teoretic necesar”, arată Adomnicăi. Potrivit șefului AJOFM Suceava, contractul de ucenicie se încheie pe o perioadă cuprinsă între 1 an și 3 ani, fiind asimilat unui contract individual de muncă, cu toate drepturile care decurg din acesta din urmă. Mai mult, în intervalul amintit, angajatorul beneficiază, din bugetul asigurărilor sociale de șomaj, și de un sprijin financiar de 300 de lei pe lună, pentru fiecare ucenic. „Toate unitățile de turism din județul Suceava pot apela la serviciile noastre. După ce partea de practică a fost făcută în unitatea respectivă, cu suportul nostru teoretic, putem asigura inclusiv evaluarea competenței profesionale a ucenicului”, a reliefat directorul executiv al AJOFM, menționând că, în urma testării, absolventul se va alege cu certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii și Ministerul Educației. Adomnicăi a evidențiat că, potrivit informațiilor pe care le are, inspectorii specializați fac deja verificări pe linia depistării personalului de deservire necalificat din turism, în caz de neconformare la noile prevederi amenzile ajungând chiar și până la 3000 de lei. „Ucenicia este o formă prin care operatorii din turism își pot păstra angajații necalificați, care lucrează în continuare și, pe deasupra, respectivii angajatori pot intra în legalitate. În momentul în care vine un inspector, iar condiția privind personalul necalificat nu este îndeplinită, există măcar dovada că s-au făcut demersurile necesare”, a explicat directorul executiv la AJOFM, Mirela Adomnicăi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: