Abandonați de autorități

Concediații de la Termica sunt nevoiți să se înscrie la ajutorul de șomaj

> De ieri, disponibilizaților le-a expirat perioada de preaviz, chiar dacă aceasta a fost suspendată cu un concediu fără plată > Concediații au recurs la acest subterfugiu pentru a prinde o hotărâre de guvern care să consacre acordarea veniturilor de completare a indemnizațiilor de șomaj > Hotărârea nu a fost aprobată, sub semnul incertitudinii stând și sumele care ar trebui asigurate cu titlu de salarii compensatorii
Abandonați de autoritățile centrale și locale, celor peste 240 de disponibilizați colectiv de la societatea comercială de termoficare în sistem centralizat Termica Suceava nu le-a mai rămas decât soluția înregistrării la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, în vederea stabilirii dreptului la indemnizația de șomaj.
 

„Pe cei de la Termica îi așteptăm, începând de luni (n.r. de ieri), să depună dosarele în vederea acordării indemnizației de șomaj. Însă, se pare că aceștia au o problemă cu stabilirea dreptului la veniturile de completare. Acestea se dau dacă respectivii disponibilizați sunt nominalizați într-o hotărâre de guvern, proiect care a fost semnat la Ministerul Muncii, dar s-a împotmolit undeva pe traseu”, a declarat directorul executiv al AJOFM Suceava, Mirela Adomnicăi, adăugând că instituției pe care o conduce îi revin atribuții pe linia verificării corectitudinii calculării cuantumului venitului de completare, cât și a plății efective a acestuia. Concediații de la firma de termoficare au anunțat, cu prilejul mitingurilor de săptămâna trecută, că începând de ieri, 15 iulie, le-a expirat perioada de preaviz. Potrivit conducerii Termica, angajații de pe lista concediaților colectiv au fost „preavizați” încă de la începutul lunii mai, însă peste 240 dintre cei 295 de disponibilizați și-au luat concediu fără plată. Salariații de la Termica au recurs la acest subterfugiu cu scopul de a putea face subiectul unei hotărâri de guvern care să consacre acordarea veniturilor de completare a indemnizațiilor de șomaj, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 36/2013. „Așa după cum prevede OG nr. 36, dreptul la venitul de completare se stabilește în termen de maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. Deci, salariaților de la Termica trebuie să le înceteze contractele individuale de muncă în maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern. Or, în cazul lor este invers, contractele de muncă au încetat, iar hotărârea de guvern nu a apărut”, a subliniat Mirela Adomnicăi, opinând că dacă hotărârea va fi totuși aprobată, fondurile pentru veniturile de completare ar putea face obiectul rectificării bugetare de la începutul lui august. În cauză este suma de 7,32 milioane de lei, în scopul promovării hotărârii amintite, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, purtând discuții cu vicepremierul Liviu Dragnea, precum și cu alte înalte oficialități guvernamentale din Capitală. Banii ar urma să se adauge la cele 11 milioane de lei, fonduri care trebuie acordate de Termica și Primărie, cu titlu de salarii compensatorii, însă și acestea din urmă stau tot sub semnul incertitudinii. Venitul de completare reprezintă diferența dintre venitul mediul salarial net realizat în ultimele 3 luni și mărimea indemnizației de șomaj. Respectivul venit de completare se acordă, după expirarea ajutorului de șomaj, pentru un interval de 12-24 de luni, în funcție de vechimea în muncă a disponibilizatului colectiv, perioadă care este luată în calcul și la stabilirea stagiului de cotizare la bugetele de asigurări sociale.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: