ÎPS Pimen, la Sfințirea Bisericii “Înălțarea Domnului” din Cimitirul nou

“Să ne mărturisim păcatele, mai ales cel al agonisirii banilor nemunciți”

Sute de oameni din Suceava și din satele din apropierea ei au participat, ieri, la slujba de sfințire a Bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului” din Cimitirul „Pacea nou” – Suceava, oficiată de către ÎPS Pimen și un sobor de peste 20 de preoți și diaconi. Mai ales bosâncenii au fost prezenți de-a fir-a-n păr, împreună cu corul bărbătesc din Bosanci, pentru a fi alături de consăteanul lor, preotul paroh Bogdan Curic. La ceremonie a participat și primarul Sucevei, Ioan Lungu, prezent întotdeauna alături de Biserică și slujitorii ei. Curtea cimitirului nou era ticsită de credincioși chiar de la intrare, încă dinainte de începerea slujbei. Sfințirea unei biserici este un bun prilej de a face un ban și pentru micii comercianți de obiecte mai mult sau mai puțin religioase, dar și pentru reprezentanții unor biserici, schituri sau așezăminte de bătrâni, aflate în construcție, din județ și din țară. Împânziți peste tot, ei se adresau cu “vă dăm un suvenir pentru 1-2 lei”, “dai un leu pentru pictură” sau “avem și iconiță cu magnet”.
 

Sfințirea Bisericii “Înălțarea Domnului” din Cimitirul nou – iulie 2013

Concomitent cu oficierea slujbei, pe scena înălțată în preajma bisericuței construite din zid alb, credincioșii s-au așezat la rând, pentru a intra în altarul bisericii, fiind o ocazie unică, prilejuită numai de sfințirea unei biserici. Ordinea intrării în biserică a fost păzită strict de către jandarmii aflați la datorie, pază care nu a avut efect însă și asupra celor care îi asaltau pe oameni la ieșirea din altar, cerând bani. În cuvântul său de după Sf. Liturghie, ÎPS Pimen a vorbit despre cumpătare, despre menirea credincioșilor de a se îngriji mai ales de suflet, despre conștiința “care ar trebuie să fie un deziderat în viața noastră”. “Noi, creștini fiind, trebuie să ne îngrijim de mântuirea sufletelor noastre, să ne mărturisim păcatele, mai ales cel al agonisirii banilor nemunciți. Din avuția pe care o strângem prin muncă, nu prea mare, să dăm și celui sărac, așa este rânduiala în viața creștinească”, a spus arhiepiscopul Pimen. Apoi, ÎPS i-a oferit preotului Curic distincția de iconom stavrofor purtător de cruce și l-a binecuvântat. Vizibil emoționat, preotul paroh i-a mulțumit, în primul rând, lui Dumnezeu pentru că l-a ajutat să depășească toate “coborâșurile” care au survenit în timpul construcției. A mulțumit tuturor celor care l-au ajutat pe parcursul celor doi ani cât au durat lucrările, familiei care i-a stat alături, corului de la Bosanci și tuturor bosâncenilor. “Mulțumesc Înalt Preasfinției Voastre pentru buna îndrumare pe care mi-ați acordat-o, pentru sfaturi. De fiecare dată m-ați încurajat”. Biserica din Cimitirul nou al Suceveni are o poveste nefericită, petrecută chiar la turnarea primei temelii, pe alt spațiu, lângă poarta de intrare, în urmă cu vreo 2 ani. La puțină vreme după ridicarea stâlpilor metalici și a postamentului, acestea au fost smulse și vandalizate, pur și simplu. Noul amplasament a purtat noroc bisericii “Înălțarea Domnului”, care străjuiește de-acum înainte cimitirul nou.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI