Stăm prost cu educația

> La 20 octombrie 2011, județul Suceava avea 5.696 de persoane analfabete > Sucevenii fără vreo școală absolvită reprezintă 3% din populația stabilă în vârstă de 10 ani și peste
 

Locuitorii județului Suceava nu stau tocmai bine la capitolul educație. Așa se poate concluziona din rezultatele recensământului populației și locuințelor, potrivit cărora, din totalul de 556.230 de locuitori ai județului în vârstă de 10 ani și peste, 53,8% au nivel scăzut de educație, respectiv primar, gimnazial sau nu au nicio școală absolvită. De asemenea, 36,9% dintre suceveni sunt educați la nivel mediu, adică postliceal, liceal, profesional sau tehnic de maiștri, în timp ce doar 9,3% dintre aceștia sunt absolvenți de studii superioare. Aceleași date relevă faptul, deloc îmbucurător, că la 20 octombrie 2011, județul Suceava avea 5.696 de persoane analfabete. Pe de altă parte, de remarcat este că, în intervalul dintre ultimele două recensăminte, se constată o creștere a nivelului de instruire a populației stabile. Astfel, ponderea persoanelor în vârstă de 10 ani și peste cu nivel de instruire superior a crescut de la 4,4% la 9,3%, iar a celor cu nivel mediu de educație a sporit de la 33,9% la 36,9%. În ceea ce privește persoanele cu nivel redus de educație, ponderea acestora s-a diminuat la 53,8%, comparativ cu 61,6%, cât s-a consemnat după recensământul populației și locuințelor din 2002. Sucevenii fără vreo școală absolvită reprezintă 3% din populația stabilă în vârstă de 10 ani și peste, în timp ce, în 2002, aceasta avea, în eșantionul în cauză, o pondere de 4,8%. Studiile superioare se întâlnesc mai frecvent la persoanele din mediul urban, acestea reprezentând 16,7% din populația stabilă de 10 ani și peste, care trăiește în municipiile și orașele județului Suceava, față de 3,9%, locuitori ai comunelor, absolvenți de facultate. În schimb, în mediul rural sunt mai frecvente persoanele cu nivel gimnazial de instruire, respectiv 42,8%, față de 24,2% în mediul urban, precum și cele cu studii primare, 19,5%, la țară, comparativ cu 10,4%, în localitățile urbane.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: