Definitivat 2013 la Suceava, joia viitoare

Au rămas în cursă 271 de candidați, după ce 24 s-au retras

Examenul de definitivat se va desfășura, joia viitoare, la Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir” Suceava, fiind așteptați, la proba scrisă, 271 de candidați rămași în cursă după ce 24 din cei înscriși inițial au renunțat la examen.
 

În județul Suceava, cei mai mulți candidați sunt înscriși la învățători, urmând specializările educatoare, engleză, română, educație fizică. Președintele de examen este prof. Valeriu Lupu, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava. Examenul va fi susținut la 38 de specializări. Candidații la definitivat au avut de trecut peste două inspecții la clasă, foarte importante întrucât pentru a putea susține examenul trebuie să aibă medii cuprinse între 8,5 și 10. Toți candidații suceveni au reușit această performanță, peste 70% având medii de 10. Anul acesta sunt ceva mai mulți candidați la definitivat, față de anul precedent, întrucât metodologia modificată permite o vechime minimă necesară, la catedră, de numai 1 an, față de 2 ani, cum a fost până acum. Această prevedere a determinat accesul mai multor candidați mai tineri la examen, la nivel național, cei mai mulți candidați care doresc să susțină examenul de definitivat în acest an provenind din segmentul de vârstă 20-25 de ani (33,5%), urmat de cei cu vârste între 26-30 de ani (28%), arată cifrele MECT. O altă noutate este creșterea la 8 a mediei minime de promovare, față de 7, în 2012. Potrivit modificărilor, dacă un candidat nu obține media 8 la definitivat, timp de șase ani, pierde dreptul de a mai susține vreodată acest examen, neputând fi încadrat în învățământ decât ca debutant, pe o perioadă determinată. Prin promovarea acestui examen, cadrele didactice respective pot încheia un contract de muncă pe perioadă nedeterminată. Examenul de definitivat constă în susținerea a două inspecții speciale la clasă și o probă scrisă la care se prezintă doar candidații care obțin calificativul ”bine” sau „foarte bine”. Potrivit calendarului desfășurării examenului național de definitivare în învățământ, proba scrisă se va susține pe 18 iulie, iar rezultatele se vor afișa pe 23 iulie. Evaluarea lucrărilor va avea loc în centre regionale. Anul trecut, la examenul de definitivat s-au înscris 208 cadre didactice din județ, la 33 de discipline, și s-au prezentat 193 de profesori la proba scrisă, din care au promovat doar 60%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: