Echipamente inventate la Suceava

Interviu cu prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava
 

– Stimate domnule profesor, a devenit aproape o regulă să primim anual vești de la dumneavoastră despre realizări inovative ale colectivului Facultății de Inginerie Alimentară. Care sunt ultimele noutăți? – De curând au fost materializate de către colectivul nostru de cercetare două obiective științifice notabile din domeniul analizei instrumentale alimentare. Este vorba de un spectromicroscop Raman și de un texturometru pentru realizarea profilului de textură a alimentelor. Ambele aparate reprezintă premiere în România, iar faptul că fiecare înglobează soluții inovative, protejate prin brevete de invenții, face ca aceste realizări să fie și noutăți internaționale. – Realizați aceste echipamente pentru a verifica dacă niște studii și cercetări teoretice sunt viabile, respectiv doriți să vă convingeți și să verificați dacă aparatele concepute vor funcționa în practică, după care le propuneți Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci pentru a fi protejate prin brevete de invenții sau altul este motivul pentru care vă implicați în construcția unor asemenea echipamente complexe? – Ca să răspund întrebării dumneavoastră trebuie să explic pe scurt mecanismul brevetării oriunde în lume. În primul rând, pentru ca o gândire tehnică complexă (nu o simplă idee), să devină invenție și să fie atestată printr-un brevet de invenție, aceasta trebuie să satisfacă concomitent mai multe criterii de bază și anume: să aibă noutate, să prezinte progres tehnic, să fie realizabilă industrial la stadiul cunoscut al tehnicii în momentul propunerii de invenție și să fie redactată respectând strict niște reguli de redactare. Orice persoană care are preocupări tehnice și crede că îndeplinește aceste criterii poate înainta o propunere de invenție cu șanse mari ca aceasta să și devină invenție. Niciun oficiu de stat pentru invenții și mărci din lume nu cere ca înainte de a depune o propunere de invenție aceasta să fie materializată sub forma unui model sau prototip funcțional. Colectivul nostru este autorul a în jur de 20-25 de invenții pe an, deci o medie de două invenții pe lună. O construcție de aparat complex de natura ultimelor două realizate durează între 1 și 2 ani și necesită resurse financiare apreciabile. Noi materializăm numai acele aparate și echipamente cu ajutorul cărora facem ulterior și cercetare științifică avansată. Folosim aceste echipamente totodată și la Saloane internaționale de inventică, unde obținem totdeauna rezultate notabile. Referitor la ultimul aspect, trebuie spus că, pentru a obține medalii la saloanele internaționale de inventică, prezentarea exponatelor trebuie să fie la cel mai ridicat nivel, trebuiesc expuse modele și/sau prototipuri funcționale, cu execuții practice ireproșabile atât sub aspectul funcționalității, cât și al designului și al calității finisajelor. Realizările noastre îndeplinesc toate aceste cerințe. – Puteți să prezentați cititorilor pe scurt ultimele realizări la care ați făcut referire? – Cu plăcere. Aparatul de complexitatea cea mai ridicată este un spectromicroscop Raman. Acest echipament reprezintă un mijloc de cercetare avansat, care permite efectuarea concomitentă atât a analizei chimice a materiei, cât și a studiului structurii mi-croscopice a acesteia exact în același punct. Acest lucru este imposibil de realizat dacă se folosesc separat un spectrometru Raman și un microscop optic. Aparatul are două canale optoelectronice, pe unul se realizează achiziția de imagine microscopică și pe celălalt se realizează analiza spectrală. Modul de lucru este extrem de simplu, se urmărește pe ecran structura microscopică a materiei studiate prin deplasarea lentă pe orizontală a probei studiate. Atunci când o anumită zonă microscopică prezintă interes se activează din calculator laserul în infraroșu al spectrometrului Raman, care produce excitarea probei, provocând emisia unui spectru specific din zona microscopică vizată. Spectrul este trimis automat la o bibliotecă electronică de spectre. În urma decodării acestuia rezultă informații precise despre compoziția chimică a materiei organice analizate. Operatorul dispune în timp scurt (cca 5 secunde) pe ecran de două informații valoroase: una reprezintă imaginea microscopică a materiei în punctul studiat, iar cealaltă redă spectrul Raman, cu identificarea și afișarea denumirii fiecărei specii chimice prezente în punctul de pe probă de unde provine imaginea microscopică. Studiul texturii alimentelor s-a realizat până acum mai ales prin intermediul simțurilor omului. Realizările de avangardă din ultimii ani în domeniul senzorilor electronici, dar și în domeniul softului, au transferat, în cea mai mare parte, analiza senzorial umană, care este subiectivă, spre analiza senzorial instrumentală, mult mai obiectivă și mai precisă, la ora actuală analiza senzorial umană fiind folosită la nivel mondial doar pentru gust și miros. Colectivul nostru a recunoscut din vreme necesitatea acoperirii necesarului de aparate pentru realizarea profilului de textură al alimentelor și are în acest domeniu câteva invenții deja acordate și câteva propuneri de invenții în examinare. Echipamentul realizat de noi este un mijloc de cercetare și de studiu care oferă profilul instrumental de textură al diferitelor alimente solide și semisolide. În structura sa intră mai multe dispozitive speciale, toate termostatate electronic și echipate cu surse termice semiconductoare de tip Peltier. Ce aș dori să specific în mod deosebit este faptul că aceste realizări sunt rezultatul lucrului în echipă. La proiectarea și construcția acestor echipamente au participat colegi cadre didactice și studenți din toate ciclurile de studii, respectiv doctoranzi, masteranzi și studenți din ciclul de licență. La proiectare acordăm o atenție deosebită designului specific pentru aparate de laborator și folosim la toate echipamentele realizate logoul Universității Ștefan cel Mare din Suceava. Mai doresc să arăt că realizările noastre din domeniul spectromicroscopiei nu sunt asamblări „mesteșugărești”, în sensul că “din două aparate facem unul”, ci sunt echipamente complexe care necesită soluții științifice și tehnice avansate. În acest sens aș aminti doar faptul că soluțiile găsite și aplicate la spectromicroscopul Raman au permis alinierea perfectă a punctului focal laser din domeniul infraroșu cu punctul focal al sistemului microscopic din domeniul spectral vizibil, cu efect pozitiv asupra preciziei și sensibilității determinărilor. – Domnule profesor vă mulțumesc. ANCA CÂMPAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: