Prin Campania „Copii sănătoși – viitor sănătos!”

Universitatea Suceava avertizează asupra creșterii alarmante a obezității și diabetului

Departamentul de Sănătate și Dezvoltare Umană din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava va desfășura, în perioada 8-14 iulie 2013, campania „Copii sănătoși – viitor sănătos!”, dorind astfel să atragă atenția asupra creșterii alarmante a obezității și diabetului, mai ales, în rândul copiilor.
 

Totodată, prin această campanie, se dorește implicarea familiei și a societății în prevenirea cazurilor de obezitate. Potrivit reprezentanților DSDU, campania va avea loc între orele 10 și 12, respectiv 17 și 19 în parcurile centrale, parcul din zona Universității, esplanada Casei Culturii, în incinta Iulius Mall și Carrefour Suceava, cu ajutorul studenților de la cele două programe de studii – Nutriție și dietetică și Balneofiziokinetoterapie și recuperare. Directorul departamentului, prof. univ. dr. Mihai Covașă, a precizat că scopul campaniei este sensibilizarea populației în privința efectelor negative ale obezității și afecțiunilor asociate asupra organismului tânăr, având ca element central rolul familiei. Campania promovează principiile pe care trebuie să le aibă în vedere părinții pentru prevenirea bolilor de nutriție, cum ar fi consumarea alimentelor sănătoase, evitarea produselor rafinate și cu conținut ridicat în grăsimi animale, creșterea activității fizice zilnice. DSDU a desfășurat activități asemănătoare încă din semestrul al II-lea al anului universitar, când studenții au promovat nutriția sănătoasă în câteva școli de pe raza județului Suceava, urmând a fi continuate și în anul următor. DSDU pregătește noi specialiști în prevenirea și tratarea problemelor de sănătate Părinții trebuie să știe că alimentația sănătoasă a copilului trebuie să cuprindă 5 porții de legume și/sau fructe pe zi, fără băuturi îndulcite cu zahăr. Totodată, copilul trebuie să aibă cel puțin o oră de joacă activă zilnic, statul la televizor fiind limitat la cel mult 2 ore pe zi. Departamentul de Sănătate de la USV a fost înființat anul trecut, misiunea lui fiind „de a pregăti noi specialiști în prevenirea și tratarea problemelor de sănătate – diabet, obezitate, deficiențe fizice – care să reabiliteze, să îmbunătățească sau să consolideze funcția fizică, să prevină și să reducă factorii de risc legați de sănătate, în vederea optimizării stării generale de sănătate și a condiției fizice”, a precizat prof. univ. dr. Mihai Covașă. Înscrierile pentru admiterea la Departamentul de Sănătate si Dezvoltare Umană pentru anul universitar 2013-2014 se vor face în perioada 15-25 iulie 2013, urmând ca testul grilă pentru una din disciplinele la alegere (Biologie, Chimie organică, Chimie anorganică) să aibă loc pe data de 26 iulie 2013. Anul acesta, sunt puse la dispoziția candidaților 26 de locuri la cele două specializări menționate, și încă 33 cu taxă. La Nutriție și dietetică mai este rezervat un loc pentru un candidat de etnie romă. Obezitatea cunoaște cote alarmante și în județul Suceava, anual fiind peste 3000 de cazuri diagnosticate de medici, din care mai mult de un sfert sunt copii. Potrivit specialiștilor, cauzele obezității sunt mai multe, factorii genetici, obiceiurile alimentare nesănătoase, sedentarismul, precum și factorii psihici fiind unele dintre ele.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: