„Nu se discută de gaze de șist !”

Prefectul județului Suceava Florin Sinescu și președintele Consiliului Județean Suceava Cătălin Nechifor au declarat, vineri, într-o conferință de presă comună, că au discutat cu reprezentanții firmei Prospecțiuni SA București, care realizează prospecțiuni de gaze naturale în perimetre din zona de nord a județului Suceava, privind programul de prospecțiuni, în condițiile în care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a solicitat întreruperea acestui program pe terenul aparținând Bisericii. Potrivit reprezentantului Guvernului în teritoriu, în prezent, în județ sunt în exploatare 12 zăcăminte de gaze naturale libere și trei perimetre de cercetare și nu se fac prospecțiuni pentru gaze de șist, pentru că acestea nu există. Sinescu a spus că pentru prospecțiunile din zona care include mănăstirile Putna și Sucevița există avizul Agenției pentru Protecția Mediului și acordul administratorului Ocolului Silvic Bisericesc, dar că nu există și acordul celor 103 proprietari ai acestui ocol silvic privat.
 

Șeful administrației județene, Cătălin Nechifor, a spus, la rândul său, că Aurelian Petroleum, care exploatează 12 perimetre din județ, a angajat firma de prospecțiuni pentru lucrări de cercetare în alte trei perimetre, pe 304 kilometri pătrați, iar prospecțiunile nu vizează gaze de șist, ci doar depozite de gaze naturale. El a spus că firma Prospecțiuni SA are obligația să respecte toate prevederile din avizele pe care le-a obținut pentru efectuarea cercetărilor și că a cerut acestei firme să facă o informare scrisă pe care să o prezinte Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru ca subiectul să fie înțeles. „Nu se discută de gaze de șist!”, a subliniat Nechifor. El a mai declarat că a cerut Prospecțiuni SA să furnizeze garanții în condițiile în care există risc de mediu care să afecteze izvoarele ce furnizează apa pentru mănăstirile Putna și Sucevița, sau alunecări de teren. „Firma s-a angajat să repare, dacă, eventual, se vor produce anumite situații care să afecteze terenul din zonă. Are în spate o asigurare ce acoperă astfel de riscuri”, a spus președintele CJ Suceava. Nechifor a mai declarat că el, în calitate de președinte al CJ Suceava, și prefectul și-au făcut datoria, ca autorități, de a oferi informațiile exacte privind această activitate de prospectare, dar că decizia privind continuarea prospecțiunilor aparține proprietarului terenului. El a arătat că firma a suspendat orice activitate în perimetrul respectiv și că așteaptă un răspuns din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Nechifor a mai spus că impactul de mediu nu există, fapt dovedit și de celelalte 12 exploatări din județ care sunt în funcțiune din anul 2005, fără să existe vreo problemă și că de aceste depozite de gaz natural beneficiază locuitorii județului. Agenția pentru Protecția Mediului Suceava a emis în luna iunie, la solicitarea Prospecțiuni SA, un aviz de mediu pentru proiectul „Lucrări de prospecțiune seismică tridimensională” în vederea depistării unor noi depozite de gaze naturale. Mănăstirea Putna a interzis însă accesul și orice lucrări ale Prospecțiuni SA pe terenul pe care îl are în proprietate și în perimetrul de protecție al mănăstirii. Totodată, Mănăstirea Putna a contestat avizul APM Suceava, arătând că detonările seismice se fac pe alte terenuri de pe raza comunei Putna și sunt afectate izvoarele de apă care alimentează comuna, dar și că șocurile seismice ar putea afecta rezistența clădirilor monumentelor istorice din zonă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: