La recensământ

Mai puțin de 50.000 de suceveni declarați că lucrează în străinătate

> „Acesta nu cuprinde decât o parte a numărului de emigranți externi”, cei mai mulți fiind plecați în Italia – 56,1% din total și Spania – 11,3%
 

Unul dintre segmentele de populație observate la recensământul din octombrie 2011, dar care nu face parte din populația stabilă, îl reprezintă cel al persoanelor plecate în străinătate pentru o perioadă de cel puțin un an, a arătat, ieri, Stelian Ruscior, șeful Direcției Județene de Statistică Suceava, într-o conferință de presă, organizată la Palatul Administrativ, de către prefectul Florin Sinescu. Șeful DJS a precizat că numărul sucevenilor plecați la muncă este de 49.160 persoane și că, „evident, acesta nu cuprinde decât o parte a numărului de emigranți externi”. „Subînregistrarea semnificativă a fost cauzată de faptul că, la momentul critic al recensământului, multe dintre aceste persoane erau plecate cu întreaga familie în străinătate neexistând, în țară, alte persoane care să ofere informațiile solicitate despre aceștia. Chiar dacă datele privind emigranții sunt sensibil subînregistrate, totuși oferă informații pertinente asupra structurii demografice a acestui segment de populație, precum și asupra principalelor țări de destinație și bazinelor geografice de unde se emigrează”, a declarat Ruscior. Astfel, conform datelor definitive ale recensământului populației din octombrie 2011, erau plecați din județul Suceava, pentru cel puțin un an, 25.814 bărbați și 23.346 femei. Spre alte țări se îndreaptă mai ales categoriile de vârstă 25-29 de ani (17% din total), 30-34 de ani (16,1%) și 20-24 de ani (14,3%). Atât bărbații, cât și femeile, predomină în cadrul grupelor de vârstă 25-29 ani și 30-34 ani. Deloc surprinzător, precizează Stelian Ruscior, directorul Direcției Județene de Statistică, principalele țări de destinație sunt Italia – 56,1% din totalul de 49.160 de persoane emigrate și Spania – 11,3%. În Regatul Unit al Marii Britanii se regăsesc 9,5% dintre cei plecați din județul Suceava pentru o perioadă îndelungată, în Grecia – 5,1%, Belgia – 3,7%, iar în Portugalia – 2,9%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: