Alocații plătite pentru copii decedați

23 de cazuri în care s-a efectuat plata alocației de stat pentru copii care erau decedați au fost depistate în cursul lunii iunie, în județul Suceava, a declarat directorul executiv al Agenției Județene de Prestații și Inspecție Socială (AJPIS) Suceava, Marcela Prelipcean, care a precizat că inspectorii sociali suceveni efectuează trimestrial verificări prin intersectarea datelor instituției cu cele de la Evidența Populației.
 

Ea a spus că, tot în cursul lunii iunie, s-a depistat și un caz în care unui tânăr care a împlinit vârsta de 18 ani i s-a plătit alocația de stat însă acesta a abandonat cursurile liceale. Doamna Prelipcean a precizat că alocația de stat se acordă și tinerilor ce au împlinit vârsta de 18 ani și care urmează cursurile liceale sau profesionale, până la finalizarea acestora. Potrivit directorului executiv al AJPIS Suceava, în județ sunt plătite alocațiile de stat pentru un număr de 150 962 de copii. La rândul său, șeful Serviciului financiar din AJPIS Suceava, Mirela Florea, a declarat că instituția are încheiat un protocol cu Serviciul de Evidență a Populației în baza căruia, periodic, se pot face intersectări ale bazelor de date, în urma unor asemenea verificări putând fi depistate astfel de cazuri. Ea a subliniat că s-au emis decizii de recuperare a unei sume de 62 991 de lei reprezentând alocații de stat plătite unor familii care au copii decedați, unul chiar din 2008, dar și pentru tânărul care a împlinit vârsta de 18 ani și a abandonat studiile. Șefa Serviciului financiar a spus că, în astfel de cazuri sunt emise decizii de recuperare a debitelor, care sunt transmise în termen legal beneficiarilor, iar în cazul în care destinatarii nu achită sumele primite necuvenit sau nu încheie angajamente de plată cu instituția, AJPIS Suceava transmite adrese ANAF pentru recuperarea acestor debite. Ea a mai spus că obligativitatea anunțării deceselor revine primăriilor, dar există situații în care un copil poate deceda în altă localitate sau în alt județ decât cel de domiciliu și din acest motiv mai pot apărea întârzieri în semnalarea unor astfel de situații.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: