O tendință

Ați observat? Se scrie mult, din ce în ce mai mult (în interes profesional; particular – vezi bloguri, notații în rețele de așa-zisă „social media”, forumuri etc., uneori sub forma unor țipete disperate ale persoanei cum că există și că vrea să fie luată în seamă; în această situație se află și mulțimea de inși cu tendințe de grafomanie, care cred că fac literatură) și, adesea, cu din ce în ce mai numeroase litere mari.
 

L.D. CLEMENT

La DOOM (II, 2005) se spune, printre altele, așa: „Fiind limitată la anumite situații, scrierea cu literă mare a cuvintelor izolate sau în propoziții are ca efect punerea lor în evidență”. Însă realitatea pare a zice că situațiile respective ar fi din ce în ce mai multe, de aici și necesitatea fierbinte, ireprimabilă de a le evidenția. În fapt, pe alocuri se pot decela situații de contaminare: din stilul publicitar (ca substil al celui publicistic), din cel administrativ-oficial (și au inșii din domeniu o aplecare spre evidențiereee!…; unii ar scrie doar cu majuscule subliniate și îngroșate), din scrierea în engleză sau germană. Și nu în cele din urmă ca rezultat al percepției că substantivul denumește, așa că numele obiectului de mobilier pe care stai când scrii este Scaun, iar acea parte a corpului pe care se lasă toată greutatea ta de scriitor se cheamă Șezut. Dar cum aceasta nu e „lecție” de ortografie sau psiholingvistică, mă rezum în a opina că nu puține sunt cazurile în care cu cât sunt faptele relatate mai mici, cu atât sunt literele mai mari, marcajele mai abundente, reverențele (chiar plecăciunile pân’ la bombeuri) mai evidente. De exemplu: NIMIC.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: