PSD Suceava 2020

Carte, cinste cui te-a scris!

Recurs la trecut

Numărul 15 (an IV, iunie-august 2013) al revistei „Vitralii – Lumini și umbre” a veteranilor din Serviciile Române de Informații aduce, la rubrica „Memorie profesională” noi mărturii ale activității serviciilor de informații pusă în slujba țării, dincolo de regimul aflat în fruntea acesteia.
 

Un alt grupaj de articole – „Istoria altfel”, publică puncte de vedere ale autorilor lor asupra unor subiecte precum percepția actului de la 23 august, emigrarea evreilor și a germanilor din România, „Afacerea Tănase” din perspectiva Monicăi Lovinescu, meditația transcendentală. Interesantă rămâne însă o afirmație făcută de dl George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informații, care, în mesajul său adresat cadrelor în rezervă și retragere cu ocazia Adunării Generale a ACMRR – SRI din 19 aprilie 2013 afirmă: „Valurile succesive de reformă au contribuit la formarea unui Serviciu flexibil și modern, dar au generat și un pericol important – în dorința de a privi permanent spre viitor, uităm să valorificăm tradiția și să valorizăm trecutul” (s.a.). Este un mesaj care pare să se înscrie într-un curent care începe să se manifeste, timid încă, în societatea românească, acela de a ne întoarce la tradițiile neamului, la patriotismul curat, cea mai înaltă formă de recunoaștere a tuturor jertfelor așezate la fundamentul României de azi. Respectul față de trecut rămâne garanția construirii juste a viitorului unei nații, oricât de puternic (sau tocmai de aceasta) ar fi ea supusă unui fenomen de globalizare aneantizant. Numărul reproduce tablouri realizate de artista Carmen Văideanu, „o prezență mai nouă în lumea picturii” (p. 148), între care și cel intitulat „Rusalii” – cu binecunoscutele flori ale sărbătorii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: