Carte, cinste cui te-a scris!

O carte cu peste 2600 de nume

Nu este singurul, dar cu siguranță unul dintre cei mai devotați și mai harnici membri ai venerabilei Societăți pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, revitalizată și prin efortul său după Revoluție.
 

Ani de zile președintele ales al acesteia, inginerul Mircea Irimescu, a sublimat „învățăturile maestrului său de română, profesorul Vasile Precop, cel care i-a indus (folosim un termen drag inginerului electro-energetician…) respectul față de limba neamului său și față de tradițiile culturale ale Bucovinei. Tradiții atât de puternice și de valoroase și în Bilca sa natală, cu atâtea personaje înscrise în cultura provinciei călcate de habsburgi și decise, în consecință, să-și apere cu orice preț spiritualitatea românească. Devoțiunea fostului deputat în Parlamentul României Mircea Irimescu s-a vădit și în recunoscutul efort de a aduce în actualitatea lumii noastre pagini importante din istoria Societății și despre personajele care au animat-o. După primul volum – „Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (1862-2012). La 150 de ani. Istoric și realizări”, inginerul Mircea Irimescu îl scoate pe al doilea – „Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (1862-2012). La 150 de ani. Voluntariat bucovinean. Vol. 2”. (Ed. Septentrion, Rădăuți, 2013). Impresionant – are peste 700 de pagini –, acesta este în realitate un dicționar al tuturor celor care, cu nume și renume, au fost membri simpatizanți, susținători, promotori ai Societății de la începuturile ei până astăzi, în virtutea principiului asumat de această uriașă organizație de a cultiva memoria alor săi cei dispăruți și de a-și asuma meritele fiecăruia dintre cei ce și-au legat numele de istoria sa. Iar cartea cuprinde peste 2600 de nume.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: