Pentru consumul din această vară

Termica vrea să scumpească gigacaloria de două ori și jumătate

> La ANRE, societatea de termoficare cere o creștere de la 185 de lei la 511 lei, invocând liberalizarea tarifului la gaze naturale > Primarul Lungu recomandă sucevenilor să rămână branșați la sistemul centralizat, întrucât Adrem Invest va livra energie ieftină, la 143 de lei pe gigacalorie, adică la jumătatea tarifului de la Termica
SC Termica Suceava a trimis o solicitare la Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin care propune ca noul tarif al energiei termice livrate populației să fie de 511 lei/gigacalorie, inclusiv TVA, iar pentru instituții publice și agenți economici, de 587 lei, inclusiv TVA. Cererea vizează perioada mai-decembrie 2013, până la punerea în funcțiune a noii centrale în cogenerare de înaltă eficiență.
 

Termica

Primarul Ion Lungu accentuează că, în aceste circumstanțe, proiectul de amenajare a centralei Adrem Invest din Lunca Sucevei își dovedește, o dată în plus, justificarea. El evidențiază că noul tarif va afecta bugetul local, de la care sunt plătite utilitățile pentru unitățile de învățământ preuniversitar: „Conform intenției Termica însemnă că Primăria ar trebui să plătească, pentru școli, o gigacalorie de aproape 600 de lei, 6 milioane de lei vechi, adică o diferență de 326 de lei față de tariful de referință de 165 de lei. Din punctul de vedere al efortului financiar sunt niște sume enorme, iar acest lucru confirmă, încă o dată, că deciziile luate până acum se justifică”. Lungu nu a vizat solicitarea Termica, aceasta urmând a fi supusă analizei deliberativului Solicitarea, care se referă la agentul termic produs în centrala pe gaze naturale a Termica, a fost înaintată și municipalității, șeful executivului precizând că nu a vizat-o și că aceasta urmează a fi supusă analizei în Consiliul Local. „Nu pot să îmi mai permit așa ceva, pentru că sunt niște sume foarte mari. De aceea voi intra în Consiliul Local, să vedem ce este de făcut” a reliefat primarul, menționând că diferențele în cauză sunt foarte mari și nu mai pot fi suportate de Primărie. Primarul Lungu recomandă sucevenilor să rămână branșați la sistemul centralizat de termoficare, întrucât, din noiembrie, Adrem Invest, prin noua centrală, va livra, la gardul centralei, energie ieftină, la 143 lei/gigacalorie, inclusiv TVA, edilul-șef explicând că aceasta este la jumătatea celei de la Termica. De precizat ar fi, însă, că la tariful Adrem Invest, Termica, în calitate de concesionar al rețelelor, va adăuga și contravaloarea transportului și distribuției, de circa 80 lei/gigacalorie. În concluzie, la iarnă, populația ar urma să achite, pentru fiecare gigacalorie, un total de aproximativ 260 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: