Despre ipocrizie…

Nu demult, IRES a realizat o cercetare sociologică (și) pe subiectul condamnării lui George Becali, mai precis țintind „percepții și atitudini” cu privire la aceasta. Conținând, altfel, întrebări interesante vizând, de pildă, imaginea actuală a justiției sau a statului însuși. Iar rezultatele cercetării au fost însoțite de o analiză semnată de chiar șeful IRES, Vasile Dâncu, în percepția noastră mai curând un eseu intitulat „Cetățenii adulți din România profundă țin cu Becali”, având subtitlul „Despre ieșirea din ipocrizie și relativism moral”. Dar ce-i ipocrizia, cum se manifestă ea?
 

L.D. CLEMENT

Într-o ipostază, mi-o „definea” recent un coleg de breaslă care (și el) sesizase că, bunăoară, de la o vreme, tot mai mulți sunt cei care se feresc să recunoască faptul că urmăresc televiziuni de partid sau programe de divertisment și declară ritos că au „divorțat” de acestea și consumă doar documentarele televiziunilor specializate. Și, culmea, studiile de audiență arată contrariul: că politica și divertismentul rămân sus. În ce-l privește pe Dâncu (care știe precis că „ipocrizia publică este detectabilă în sondaje”), în eseul său, pare, cumva, să se recunoască înfrânt: „Poporul din România profundă ține cu Gigi Becali, nu are încredere în justiție și, în general, se uită foarte mult la televizor”. Că românii sunt printre cei mai mari consumatori de televiziune din lume o știam (ei preferând așadar realitatea mediată și ficțiunile în fața realității); aprecierea justiției rămâne de discutat, de la ins la ins (…până când, din fericire sau dimpotrivă, fiecare are de-a face – în direct – cu ea); iar imaginea „populară” a lui G. Becali se construiește (în continuare, episod după episod) similar cu cea a lui Suleyman Magnificul. Între timp, poate că spre fericirile ipocriților, pe agenda… publică s-a mai înscris un subiect: divorțul Elenei Udrea. Da, ea chiar ar fi trebuit să întrebe poporul înainte de a face acest pas!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: