La Suceava

Jumătate de secol de joc cu balonul oval

La Sala „Dom Polski” din reședința de județ s-a sărbătorit, la sfârșitul săptămânii trecute, jumătate de secol de existență a sportului cu balonul oval în Suceava. Organizatorii evenimentului au fost Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Suceava și Clubul Sportiv Municipal Suceava.
 

Pentru generațiile trecute și prezente din rugbiul sucevean organizatorii au proiectat filmul documentar „50 de ani de rugbi la Suceava”. La manifestare au participat Vasilică Băițan, directorul CSM, antrenorul echipei de rugbi sucevene, Constantin Vlad, iar din partea Federației Române de Rugbi s-a aflat Haralambie Dumitraș, director național de dezvoltare. Și din clasa politică s-au aflat câțiva susținători ai sportului cu balonul oval: subprefectul Constantin Harasim, viceprimarul Sucevei Ovidiu Doroftei, deputatul Alexandru Băișanu. 50 de ani de rugbi, în care echipa locală CSM s-a aflat 25 de ani în primul eșalon al țării și 25 de ani în care rugbiștii suceveni au retrogradat, din păcate, în eșalonul secund. O retrospectivă istorică a rugbiului sucevean a fost făcută de cei prezenți, din care spicuim câteva repere cronologice: în urmă cu 50 de ani, la inițiativa inginerului constructor Sevastian Mihalcea, fost jucător la CSMS Iași și antrenor al echipei „Constructorul Iași”, repartizat de la Iași la Suceava, pune aici bazele echipei locale de rugbi Constructorul TRC – Suceava. Câțiva ani mai târziu, în 1972, echipa își schimbă numele în CSM Suceava, titulatură sub care evoluează și în prezent. Meciurile de rugbi se desfășurau inițial pe Stadionul Municipal „Areni”, iar din 1978, echipa se mută la Baza Sportivă „Unirea”, unde își desfășoară activitatea și în prezent. Din 1990 și până astăzi, echipa este antrenată de profesorul antrenor Constantin Vlad. În anul 2010, după 11 ani petrecuți consecutiv în primul eșalon rugbistic al țării, echipa retrogradează, din păcate. Haralambie Dumitraș a povestit că a avut ocazia să viziteze chiar Colegiul Regal de Rugbi, unde, la 1823, s-a inventat acest sport nobil, dintr-o gafă a elevului, pe atunci, William Webb Ellis. Tot de la Harambie Dumitraș am mai aflat că unii dintre practicanții fotbalului american s-au „convertit” la sportul cu balonul oval, deși diferențele dintre cele două sporturi cu balonul oval sunt semnificative. Domnia sa ne-a mai spus că, la scară mondială, precum popularul Turneu al Celor Șase Națiuni, evoluează intelectuali de diverse categorii sociale: medici, avocați ori profesori. Antrenorul emerit Constantin Vlad a mulțumit celor care au sprijinit și sprijină rugbiul sucevean – Primăriei Municipiului Suceava, Consiliului Județean, DJTS Suceava ca și altor instituții implicate. Sâmbătă, pe terenul de rugbi aferent Bazei Sportive „Unirea” s-au desfășurat competiții de minirugbi copii, iar în Divizia Națională s-a desfășurat meciul dintre CSM Bucovina Suceava și Știința Petroșani. Nu au fost uitați nici foștii jucători ai Sucevei care au efectuat un meci demonstrativ „Pase între generații”, în aplauzele publicului prezent.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: