Pentru manualele gratuite din anul școlar următor

Suceava a primit cu peste 10% bani în plus față de anul trecut

Ministerul Educației a distribuit județului Suceava 769.146 lei pentru achiziționarea manualelor școlare necesare elevilor suceveni în anul școlar următor, cu peste 90.000 lei mai mult ca în anul precedent.
 

Anul trecut, Inspectoratul Școlar Județean Suceava a primit 678.432 lei, bani cu care s-au achiziționat manualele școlare comandate pentru anul școlar 2012-2013. Ministerul Educației Naționale a alocat, la nivel național, 20 milioane lei pentru manualele școlare necesare în anul școlar 2013-2014, mai mult cu vreo 3 milioane față de anul școlar în curs, dar cu vreo 4,5 milioane lei mai puțin ca în anul școlar 2008-2009. Cea mai scăzută producție de manuale școlare a fost pentru anul școlar 2009-2010, când s-au alocat doar puțin peste 10 milioane lei. Ministerul a anunțat că o primă etapă în asigurarea cu manuale școlare noi este demararea procesului de selecție a proiectelor de manuale școlare pentru clasa I, având în curs de aprobare o metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar. „Prin acest act normativ se intenționează asigurarea manualelor școlare corecte și de calitate, în conformitate cu programele școlare în vigoare pentru fiecare disciplină sau modul de pregătire profesională și cu planurile-cadru. Se urmărește ca proiectul de manuale școlare să fie realizat astfel încât utilizarea acestuia în procesul de predare-învățare-evaluare să fie independentă de folosirea unor auxiliare curriculare”, a precizat MECT. Elevii se folosesc de aproape 1500 de titluri de manuale școlare La ora actuală, în sistemul de învățământ preuniversitar românesc figurează 1491 de titluri de manuale școlare, din care 293 sunt pentru învățământul primar, 383 pentru cel gimnazial, 339 titluri sunt pentru ciclul superior al liceului, iar 473, pentru cel inferior. Conform procedurii care se repetă în fiecare an, unitățile școlare stabilesc necesarul pe discipline și numărul de elevi școlarizați și întocmesc comenzi în termenele prevăzute, pe baza cărora sunt centralizate cantitățile de manuale, la nivel de județ, pe clase și titluri, iar editurile contractate livrează manualele Depozitului Județean, de pe lângă inspectoratele școlare județene, având ca termen sfârșitul lunii august. Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), instituție în subordinea MEN, coordonează procesul de completare a stocurilor de manuale școlare pentru învățământul obligatoriu, prin achiziționarea manualelor școlare retipărite. În baza principiului descentralizării, inspectoratele școlare sunt împuternicite să încheie contracte de retipărire a manualelor școlare cu editurile interesate, cu încadrarea în fondurile bugetare alocate de către Ministerul Educației.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: