ÎPS Pimen a sfințit primele clopote ale catedralei din Fălticeni

ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost prezent luni, 6 mai, în a doua zi de Paște, la Hramul Catedralei „Învierea Domnului” din Fălticeni. Înaltul ierarh a fost întâmpinat de numeroși preoți, dar și de credincioșii din urbea de pe Șomuz, o parte dintre ei fiind îmbrăcați în costume populare.
 

După ce a oficiat Sfânta Liturghie și a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre necesitatea zidirii unei biserici și despre importanța pictării unui sfânt locaș, ÎPS Pimen, alături de un sobor de preoți din Protopopiatul Fălticeni, a sfințit primele trei clopote ale catedralei din Fălticeni, realizate la Baia Mare, din bronz și argint. Preotul paroh Ioan Argatu a mulțumit ÎPS Pimen pentru că și în acest an a slujit în a doua zi de Paște, alături de soborul de preoți, la Catedrala „Învierea Domnului” și a considerat această zi de rugăciune „o binecuvântare pentru reluarea lucrărilor de construcție la catedrală”. Pr. Ioan Argatu a mulțumit și autorităților locale pentru sprijinul acordat în ultimii doi ani pentru continuarea lucrărilor și le-a vorbit celor prezenți despre următoarele etape ale desăvârșirii lucrărilor la catedrală. Anul acesta ar urma să fie finalizat acoperișul, continuându-se apoi tencuielile interioare și exterioare, astfel încât în cel mult trei ani să fie săvârșită slujba de sfințire a catedralei. Lucrările la catedrala din Fălticeni au început în 1990, dar, după săparea fundației, au stagnat din lipsa fondurilor. În 1997, pr. Ioan Argatu a construit o capelă din lemn, cu materiale aduse de la Vatra Dornei, iar în 1998 s-a sfințit capela și au demarat lucrările de construire a catedralei. În anul 2000 s-a terminat de turnat subsolul și placa, în anii următori s-au făcut lucrări de zidărie, astfel încât în anul 2012 a fost acoperită cu tablă de cupru partea centrală a locașului de cult. Anul acesta se vor finaliza lucrările la acoperiș și vor începe tencuielile interioare și exterioare. Pe lângă contribuțiile credincioșilor, în acest an, Catedrala „Învierea Domnului” are alocată de la bugetul local al Primăriei Fălticeni suma de 340.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: