„Oameni, locuri, obiceiuri”

Muzeul Apelor „Mihai Băcescu” din Fălticeni a găzduit miercuri, 24 aprilie, vernisajul expoziției „Oameni, locuri, obiceiuri”.
 

Evenimentul este dedicat apropiatelor sărbători pascale, vizitatorii putând admira, până pe 8 mai, costume populare din zona Mălini, ouă încondeiate, obiecte sculptate în lemn și icoane vechi din colecții private. „Expoziția marchează Paștele, sărbătoarea sărbătorilor. Port popular, ouă încondeiate, sculptură în lemn, icoane vechi, desene fac obiectul expoziției de anul acesta. Deoarece zona etnografică rămâne adesea într-un cvasianoniomat, iar faptele de cultură populară sunt consemnate sporadic, ne-am gândit să supunem atenției dumneavoastră o gamă variată de țesături și broderii din zona Măliniului. Toate aceste mărturii care s-au păstrat de-a lungul timpului sunt adevărate documente ale originii și continuității românilor pe pământul vechii Dacii” a precizat ing. Dana Tofan, șef Serviciu Cultură Muzee. În cuvântul său, muzeografa Dana Tofan s-a referit și la arta cusutului și a țesăturilor, la caracteristicile, cromatica, ornamentarea și elementele costumului popular românesc, „o valoare a culturii naționale de o mare bogăție spirituală”. A fost prezentată și simbolistica oului încondeiat, „oul de Paște, fiind un simbol al creștinismului, întrebuințat de toate popoarele creștine”. Folcloristul fălticenean Artur Gorovei a fost adus în atenția celor prezenți prin intermediul cărții „Ouăle de Paști”, din 1937. Artur Gorovei a fost primul din Europa care a cercetat obiceiul încondeierii ouălor la toate popoarele și a efectuat prima clasificare a motivelor desenate pe ouă, în 1908. La finalul manifestării organizatorii au pregătit și un moment artistic, cu sprijinul școlilor gimnaziale „Alexan-dru Ioan Cuza” și „Ioan Ciurea”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: