Stil la zi

Și de ce ne-ar păsa?… De ce ne-ar păsa, bunăoară, că „Gangnam Style”, lansat în urmă cu mai puțin de 10 luni de un obscur (atunci, pentru Lume) cântăreț sud-coreean, a devenit “fenomen mondial” probat, de curând, prin aceea că a fost “certificat” ca având cele mai numeroase accesări/ascultări din istoria YouTube.com. În principiu, mesajul respectivului (căci, în fond, despre așa ceva este vorba) ar fi pornit din start cu imensul handicap de a transmite (prin imagine de ansamblu, sunet, “dans” – ca un limbaj mimico-gestual aparte – și text în cele din urmă) niște informații despre o cultură străină celorlalți.
 

L.D. CLEMENT

Din perspectiva unor conformiste așteptări, s-ar fi căzut ca Lumea să primească rezervată mesajul; apoi, eventual, dacă va fi considerat că ar fi cazul, să se pună să-l decodifice, să-l rumege. Însă nu s-a întâmplat așa. Până la fond (cale lungă încă mai este…), ceea ce a prins, dovedindu-se mai contaminantă ca o epidemie, a fost expresia mimico-gestuală, ce a generat o maimuțăreală mondială. N-a fost nevoie decât de un pic de ajutor din partea televiziunilor (mie, de pildă, „știrea” mi-a fost băgată pe gât de buletinele informative autohtone; altfel, riscam să rămân „un inocent”), pentru ca mediile/tehnologiile moderne să desăvârșească actul cultural. Și nu ne gândim aici la faptul că, organizați și dezorganizați, se vor fi găsit poate milioane de inși să se maimuțărească în stil Gangnam (specific, la origine, și-n conotații nu tocmai pozitive, unui cartier din Seul), ci mai ales că un președinte ca Obama sau un premier precum Cameron s-au… solidarizat hlizindu-se, dând din brațe și aruncând din picioare, cu mișcarea universală. Și ce ne-ar păsa? E doar un subiect de divertisment! Dar dacă l-am judeca în calitate de subtil exercițiu universal de manipulare, sensul i-ar deveni mult mai serios.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: