Cu pr. prof. univ. dr. Constantin Coman

„Despre vederea lui Dumnezeu”

La începutul acestei săptămâni, în cadrul conferințelor despre Postul Mare, în mijlocul studenților suceveni de la A.S.C.O.R. s-a aflat ca invitat pr. prof. univ. dr. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian Marina” din cadrul Universității București, care a conferențiat pe tema „Despre vederea lui Dumnezeu”.
 

„De ce «Despre vederea lui Dumnezeu»”? Astăzi suntem copleșiți despre vorbirea de Dumnezeu printr-un excedent de predici, de conferințe și este o ispită însăși îndelunga vorbire de Dumnezeu, chiar de este duhovnicească” – a spus părintele profesor. Sfinția Sa a adunat și câteva argumente convingătoare spre a-și exprima foarte clar poziția: „Ne îndulcim de vorbire, de frumusețea sistemelor teoretice care creează un obstacol între noi și Dumnezeu. Tot vorbind despre o realitate atât de nepătrunsă minții umane, despre Dumnezeu, se remarcă o tocire a sensibilității din noi. Trebuie să recuperăm strădania de a ne îndrepta spre vederea lui Dumnezeu. Este adevărat că foarte puțini dintre noi pot spune că L-au văzut și cunoscut pe Dumnezeu și este foarte greu de vorbit despre vederea lui Dumnezeu”. Constantin Coman le-a spus celor prezenți că există încă din vechime o literatură mărturisitoare care atestă faptul că Dumnezeu poate fi văzut. „Cuvântul azi s-a demonetizat. Toți suntem scriitori pe Facebook, bloguri, site-uri, forumuri. În Pateric este o expresie care suna astfel: «Să nu-ți vorbească limba, ci făptuirea». Dacă ai simțit lucrarea lui Dumnezeu, mai curând acea mărturie s-o dai. În Răsăritul Ortodox a funcționat un principiu care afirma cu tărie că Adevărul nu este în cuvinte, ci în făptuire. Sf. Grigorie Teologul spunea că Adevărul nu este în cuvinte, ci în lucruri. Apărăm credința prin discursuri, argumente, silogisme însă orice cuvânt poate fi contrazis de alt cuvânt, însă o realitate nu poate fi răsturnată de altă realitate”. Părintele profesor a demonstrat, pe baza scrierilor Sfinților Părinți ai Bisericii, că „Dumnezeirea se vede din Creația lui Dumnezeu. Ne trezim în fiecare dimineață, îi vedem pe cei dragi nouă, vedem frumusețea acestei lumi. Spunea Sf. Ioan Gură de Aur că această imensă carte a Creației este mai prețioasă decât Dumnezeiasca Scriptură. Cartea Creației poate fi citită de toți. Este oferită gratuit tuturor. Adunându-ne cu toții la Sfânta Liturghie are loc un schimb de daruri care ne sunt întoarse de Bunul Dumnezeu cu puteri îndumnezeitoare. Astfel îl percepem pe Dumnezeu. Credința nestrămutată în Dumnezeu ni se împărtășește, ni se dă. Astfel simțim că ne aflăm în fața lui Dumnezeu” a concluzionat universitarul bucureștean.

Print Friendly, PDF & Email
Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: