Deși legislația intrată în vigoare de la 1 aprilie prevede decontarea serviciilor medicale dentare

Nimeni nu mai beneficiază de servicii gratuite la dentiști în această lună

> Aceasta înseamnă că persoanele defavorizate care beneficiau de decontarea unor servicii și copiii care erau tratați gratuit vor plăti tarifele pentru serviciile prestate de dentiști > CAS Suceava nu a primit nicio precizare de la CNAS în legătură cu această situație
 

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava a informat ieri că „nu dispune de buget alocat pentru furnizorii de servicii medicale dentare pentru luna aprilie”, ceea ce înseamnă că persoanele defavorizate care beneficiau de decontarea unor servicii și copiii care erau tratați gratuit vor plăti tarifele pentru serviciile acordate de dentiști. Situația reprezintă un paradox, întrucât CAS a informat că în legislația de asigurări intrată în vigoare de la 1 aprilie, respectiv Contractul-cadru pentru anii 2013-2014 și Normele metodologice de aplicare în 2013 a acestuia „sunt prevăzute modalitatea de contractare a serviciilor medicale dentare și tarifele care se decontează pentru fiecare serviciu în parte”. Totodată, șefa CAS Suceava, dr. Adela Băișanu, a informat, ieri, printr-un comunicat, că bugetul pentru anul 2013, pentru toate tipurile de asistență medicală, deci și pentru medicina dentară, „se află în curs de finalizare”. „Nu exista nicio adresă din partea CNAS referitor la acest tip de asistența” a mai precizat ea. Doar 68 dentiști din cei peste 300 mai au contract cu CAS Potrivit informațiilor CAS Suceava, bugetul alocat medicinei dentare pentru perioada ianuarie-martie 2013 a fost de 240.000 lei, la sfârșitul lunii martie 68 de medici dentiști fiind în contract cu această instituție. În 2012, bugetul pentru medicina dentară a fost de 1.245.000 lei, la sfârșitul anului 2012 fiind 69 medici dentiști în contract. Președintele Colegiului Medicilor Dentiști (CMD) Suceava, dr. Ioan Costea, a precizat de nenumărate ori că acești medici nu mai sunt interesați să intre în contract, întrucât sumele decontate de CAS sunt extrem de mici, de la an la an. Așa se explică de ce atât de puțini medici dentiști mai încheie contract cu CAS din cei peste 300 de dentiști care funcționează în județ. „Problemele cu Casa de Asigurări de Sănătate au fost și vor fi. Legea spune că la începutul anului trebuie să se comunice câți bani se alocă medicinii dentare, dar nu primim niciodată această informație, iar rezultatele se cunosc, eram 200 în contract cu CAS și acum sunt 30 în orașe și 40 în mediul rural. Plățile sunt foarte mici, sunt contracte de 1000 lei”, spunea, la un moment dat, dr. Ioan Costea, președintele CMD Suceava.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: