Neîncrederea

Încrederea în instituțiile financiare „este limitată” e concluzia unei recente cercetări a Băncii Mondiale (BM), cercetare care, printre altele, evidențiază că în primul rând sunt privite cu neîncredere firmele de asigurări, iar apoi băncile (față de care românii par a fi încă mai neîncrezători decât alții, doar unu din opt găsindu-le drept parteneri de nădejde când au nevoie de ele). BM pune mai întâi în relație cu acest sentiment general „educația financiară” (lipsă care nu s-ar vădi doar la noi, ci în… 36 de state!), pretinzând poate (de pe poziția ei de BM ce este) că un client aflat față în față cu angajatul băncii ar trebui să știe cam tot atât cât știe acela despre… „inflație, dobânda simplă, dobânda compusă, mecanismul sistemelor de asigurare a depozitelor”.
 

L.D. CLEMENT

Se constată așadar că ei, clienții, nu prea știu de-astea, iar din acest motiv se prezintă la ghișee cel puțin stângaci, timorați, dacă nu chiar înfricoșați (mai ales dacă anterior s-au simțit arși sau trași pe sfoară) că dincolo este cineva care, bunăoară, cu o mână le dă, iar cu alta le ia, având grijă doar de avantajele proprii (comisioane, de!) și ale firmei. Ilustrative în acest sens pot fi și situațiile ajunse la judecata inspectorilor de protecție a consumatorilor, numeroase dintre ele generând amenzi pe care diverse bănci le-au „încasat”. Odată cu știrea ce a generat comentariul de mai sus, de la câmpulungeanul Gheorghe Așchioapei am aflat că, în urmă cu ceva zile, a depus niște bani la bancă. Și-a lăsat 50 de lei în plus, de… nici el nu și-a dat seama că/cum i-a lăsat. Dar a fost căutat apoi de funcționară care i-a returnat banii. Situație calificată de câmpulungean drept „gest mare, deși nu-i mare suma”, rugându-ne să aducem și la cunoștința dvs. cine l-a făcut: Alina Alexoae de la filiala locală a Băncii Transilvania.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: