„Interesul național” este ca actuala Regiune Nord-Est să fie împărțită în două

> „Menținerea statutului Bucovinei va determina ca partea din nord a Moldovei să devină pol de dezvoltare” spune Vasile Ilie, vicepreședintele PDL Suceava
 

Vasile Ilie

România are interesul să fructifice cât mai bine oportunitatea de regionalizare, a declarat ieri vicepreședintele PDL Suceava, Vasile Ilie, într-o conferință de presă susținută la sediul partidului, el arătând că actuala Regiune de Dezvoltare Nord-Est, care este cea mai mare regiune, dar și cea mai săracă, va trebui împărțită în două regiuni, acestea devenind poli de dezvoltare. „Dacă rămâne o singură regiune se face o zonă și mai săracă” este de părere Ilie, care este și lider al grupului PDL din CJ Suceava. El a explicat că dezvoltarea unei astfel de regiuni se va concentra, cel mult, în apropierea centrului regional, restul județelor urmând să intre în declin. Liderul democrat-liberal consideră că pentru județele din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, proiectul de regionalizare susținut de ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea, va fi „o catastrofă” pentru că va determina accentuarea sărăciei. Ilie a spus că și dacă sunt luate în considerare proiecte similare de regionalizare, din Polonia sau Cehia, populația dintr-o regiune este între unu și două milioane de locuitori, în timp ce în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est populația este de 3,6 milioane de locuitori. „Interesul național este ca această zonă să fie împărțită în două regiuni” a spus liderul PDL Suceava. El a subliniat că Bucovina a fost regiune separată, inclusiv când teritoriul era ducat sub administrație austriacă, dar și în perioada de la unirea cu România și până în prezent, inclusiv în timpul comunismului. „Menținerea statutului Bucovinei va determina ca partea din nord a Moldovei să devină pol de dezvoltare în interes local și național”, a mai declarat Vasile Ilie. Liderul PDL Suceava a criticat actuala guvernare USL, arătând că în timp ce vorbește de necesitatea atragerii de fonduri europene nu asigură cofinanțarea pentru proiectele europene aflate în derulare. „În județul Suceava avem proiecte europene de un miliard de euro. Proiectele europene nu s-au cofinanțat în acest an pentru prima dată în istoria Consiliului Județean” a spus Vasile Ilie. Vicepremierul Liviu Dragnea a admis, luni, că actualul desen regional al României are argumente serioase pentru a fi adoptat, el arătând că, deși analiza nu s-a finalizat și decizia nu a fost luată, lucrurile se îndreaptă „cu pași serioși” în această direcție. Întrebat dacă se va merge pe structura celor 8 regiuni de dezvoltare, Dragnea a precizat: „Trebuie să recunosc faptul că actualul desen regional din România are argumente serioase. Nu s-a finalizat analiza, mai sunt criterii care se iau în evaluare, continuă dezbaterile publice, dar se pare că ne îndreptăm cu pași serioși către asta”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: