Catolicii suceveni se pregătesc de Paști

Comunitatea romano-catolică din Suceava petrece astăzi Vinerea Mare sau Vinerea Sfântă, astfel că, diseară, după ora 18, credincioșii vor fi prezenți la Celebrarea Patimilor Domnului. Biserica „Sf. Ioan Nepomuk” din centrul orașului, ca și celelalte locașuri catolice din județ, se pregătesc însă pentru slujba de Înviere sau, cum spun catolicii, Liturghia de noapte a Paștelui.
 

Aceasta va începe sâmbătă seară la ora 22, cu sfințirea focului și a Lumânării Pascale, ce va sta apoi în biserică tot restul anului, la fel cum, în aceeași seară, se va sfinți și apa de botez, cea cu care vor fi botezați toți nou-născuții din anul în curs. O surpriză deosebită pentru credincioșii catolici va fi anul acesta corul Bisericii romano-catolice din Suceava, un cor întinerit, cu membri selectați pe voci și competențe, în urmă cu mai multe luni, de un profesor de canto. Din acel moment, corul, format astfel la inițiativa preotului paroh Iosif Păuleț, a lucrat intens sub îndrumare profesionistă, beneficiind de aportul la fel de profesionist al unui organist. Corul a putut fi auzit cântând deja din noul repertoriu și la liturghia de Florii, de duminica trecută, dar de Paște acesta va cânta imnuri specifice, pentru care s-au făcut repetiții speciale. 5 săptămâni până la Paștele orthodox Paștele catolic vine cu 5 săptămâni înainte de cel ortodox, ce se va sărbători pe 5 mai. Decalajul de timp dintre sărbători vine din faptul că bisericile romano – catolică și ortodoxă folosesc calendarul gregorian, prima, iar cea de a doua, calendarul iulian. Iar dacă anul acesta catolicii vor petrece Paștele într-un mod mai puțin obișnuit, la temperaturi „cu minus”, ortodocșii au șanse mari să ciocnească ouăle roșii într-o zi de primăvară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: