Somn…

Dacă de regulă se știe că 15 martie e/a fost zi a consumatorului, a drepturilor sale, mai puțin se cunoaște că această zi se însoțește, în anii din urmă, cu o zi mondială a somnului. Care inițial s-ar fi marcat pe 14 (în 2008), iar care ulterior, conform unor diverse surse, s-a ținut (se ține?) ba pe 15, ba pe 16, ba chiar pe 18 (de fapt, zic unii, fiind în legătură cu apropiatul echinocțiu de primăvară). Dar poate că e și o dovadă că… fiecare doarme când poate, situație ce s-ar putea pune în relație și cu realitatea că „drepturile” noastre la somn sunt – ca și altele – inegale.
 

L.D. CLEMENT

Adevăr reflectat în aceea că deși s-ar zice că ne dormim o treime din viață, unii abia ațipesc pe furatelea, iar alții trag la aghioase ori dorm tun (mai și sforăie!) inclusiv când umblă printre noi (fără a fi de-a dreptul somnambuli), inclusiv când ocupă funcții cu greutate. În acest an, sloganul zilei este „Cine doarme bine îmbătrânește frumos”. Și, cât de cârcotași am fi, n-avem cu ce a-l contrazice. Însă așteptăm să prindem anii când, chiar și cam fără legătură cu somnologia, ci mai curând cu psihologia și psihiatria – aici invocându-l și pe J.M.E. Lacan, potrivit căruia contează cum interpretezi, treaz fiind, ceea ce (crezi că) ai visat – slogan ar putea fi un citat din E. Cioran: „Oricine poate evada în somn (…); în vis măcelarul și poetul sunt egali”. Ca un semnal suplimentar de natură să evoce răsturnările de valori din societate. Sau câteva vorbe ale a lui Leonardo da Vinci: „O zi bine întrebuințată ne dă un somn liniștit”. Așadar, mai întâi, o zi bine întrebuințată…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: