Legătura cu Europa, prin centrul de informare „Europe Direct”

> Ieri a fost inaugurat oficial la Suceava Centrul de informare publică „Europe Direct – Bucovina”, care funcționează în structura gazdă a Asociației Grupului Ecologic de Colaborare – GEC Bucovina Suceava
 

Angela Ianovici

De ce trebuia orașului un astfel de centru? Pentru că Suceava este, cel puțin la nivel declarativ, dar și pe bune, oraș european. Iar informațiile corecte și legale spre și dinspre Europa au devenit vitale de când România a intrat în UE. Comisia Europeană și-a arătat, din vara anului trecut, disponibilitatea finanțării unei rețele de informații în România denumită „Europe Direct”, astfel că, după selectarea organizațiilor gazdă, au fost înființate și funcționează deja 33 de centre de informare publică de acest fel. În Europa sunt în total 550. Suceava este un centru junior, care funcționează în fapt din ianuarie 2013, iar 5 ani de la această dată va fi la dispoziția cetățeanului, dar și a unor instituții care au ceva de transmis structurilor europene sau care vor să primească informații din partea sau în numele acestora. În două luni, centrul a primit vizita organizată sau întâmplătoare a câtorva zeci de persoane interesate de modul cum pot fi accesate proiectele europene, despre cum se pot obține fonduri europene pentru diferite activități agricole, despre acțiuni de start ale tinerilor pe diferite structuri, pregătiri, programe, inițiative. În paralel, reprezentanții centrului au fost în școli și au vorbit copiilor și adolescenților despre centru, despre misiunea, utilitatea și posibila lui eficiență și despre faptul că structura funcționează practic ca un ghișeu în care nu o asociație, nu un agent economic, nu o instituție, ci simplul cetățean poate afla și transmite informații către Europa. „Suntem o structură apolitică, ce oferă informații, consiliere, asistență și răspunsuri la întrebări legate de Uniunea Europeană, în special cu privire la drepturile cetățenilor UE, prioritățile UE, în special strategia de creștere economică «Europa 2020», legislația UE, politicile sale, programele și oportunitățile sale de finanțare” a declarat Angela Ianovici, directorul centrului de informare „Europe Direct” de la Suceava. Cine gândește europenește, cine are nedumeriri privind diferite situații economice, financiare, cetățenești, culturale, legislative din țările Uniunii Europene și, în egală măsură, cine are informații asupra unor aspecte din viața românească ce privesc interesele europene, poate deschide ușa Centrului de informare publică “Europe Direct” din Suceava, pentru detalii, informații suplimentare, consiliere și îndrumare. Centrul funcționează în incinta GEC Bucovina de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 1, vizavi de Banc Post (piațeta interioară a clădirii, în care funcționează salonul de frizerie coafură), zilnic, între orele 10 – 17, mai puțin sâmbăta, când centrul este deschis doar între orele 9.30 – 14.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: