De la Angela Merkel, la Sandra Izbașa

Cancelarul german Angela Merkel a fost cotată, pentru anul trecut (pentru a doua oară consecutiv și pentru a șasea din 2004, de când se realizează o astfel de ierarhie), potrivit revistei Forbes, drept „cea mai puternică femeie din lume”, urmată fiind de Hillary Clinton (fostă secretar de stat al SUA) și de Dilma Rousseff (președinta Braziliei). Urmate de Melinda Gates (copreședinta fundației pe care o conduce alături de soțul Bill) și ziarista Jill Abramson (redactor-șef la The New York Times). Cel mai important criteriu în realizarea ierarhiei „puterii” este însă „popularitatea”, aceasta fiind dată de numărul de apariții pe internet (numiri și legături), la televiziune, în presa scrisă etc.
 

L.D. CLEMENT

Din câte știm, un top similar, pentru România, nu s-a realizat, deși despre „cele mai influente femei” s-a vorbit, bunăoară, în contextual topului celor 500 de miliardari. Sau, apoi, tot așa, într-un “top 50” al româncelor “influente”, în care au apărut nume cu care publicul larg nu prea este învățat: Gheorghe, Talpeș, Ciurel, Cortina, Mateescu (aceasta fiind doar o enumerare, nu o ierarhie). Ori unul al „vedetelor influente”, cu Inna, Felicia Filip, Maia Morgenstern, Andreea Esca (dintre cele mai știute). Discutabil, dar și de înțeles, din multe puncte de vedere. De exemplu, e clar că Andreea Esca poate sta sus într-un top al popularității, ca primă crainică de știri care a citit de pe un prompter, astfel fiind mereu cu fața către publicul său. Însă tot în relație cu popularitatea sunt căutările românilor pe net (demonstrând chiar interes activ, nu pasiv!), menite să devasteze alte presupuse ierarhii. Iar în 2012, pe locurile 6 și 9 în topul Zeitgeist al Google pentru România (fără deosebiri de gen și cetățenie), cele mai populare românce au fost (evident, în contextual olimpiadei londoneze) gimnastele Sandra Izbașa și Cătălina Ponor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: