Dacă vrei să fluieri…

Iată că deunăzi aflu, dintr-un titlu mai întâi, că „15% dintre români generează 50% din PIB”. Calculele sunt făcute, la nivelul lui 2009, de un analist economic ce ține blog, dar chiar și așa informațiile par interesante. Bunăoară, că valoarea adăugată (medie) pe oră a fost de 26,3 lei, afirmație care te invită imediat să te gândești, orice ai face (sau chiar dacă alții fac pentru tine, sau poate chiar dacă vei fi fiind unul dintre mulții asistați social) ce valoare adăugată generezi pe ceas dumneata. Ori, eventual, cu cât ești plătit (sau ce beneficii ai, sau cât ajutor capeți) pe ceas; presupunând că între una și alta ar funcționa niște relații clare.
 

L.D. CLEMENT

Dar pentru ca propriile socoteli să nu bată cu marile socoteli, afli că cel mai competitiv sector, din acest punct de vedere, este (de fapt, era; dar se pare că încă este) cel al tranzacțiilor imobiliare unde se generează 87,3 euro pe ceas. Dacă nu ești din branșă, e mai mult decât suficient încât să fluieri admirativ, iar apoi, gândindu-te la tine (inclusiv în calitate de client sau potențial client al sectorului), să fluieri a pagubă. Urmează, cam în aceeași notă, industria (însă gândiți-vă la industriași, nu chiar la pălmașii calificați sau la maiștri) și comunicațiile. Dar, ca în toate, există și „un pol opus”, iar acolo se găsește cine alta decât agricultura unde, economicește, ora de trudă și investiții abia stoarce 1,6 euro. Iar pentru ca titlul invocat să aibă susținere, ideea este că 47.000 de persoane din imobiliarele românești fac (în PIB) cam cât 2,75 milioane de agricultori. De unde, chiar și într-o doară, s-ar putea pricepe de unde atâta interes pentru operele dezvoltatorilor și ale comerțului cu dezvoltare (ce se poate înfățișa și astfel: dărâmi ca să construiești) și de unde atât dezinteres pentru cel care pune sub brazdă… ca să ce? Să ude și să plivească ceva ce oricum se găsește pe raft, la supermarket. Liber la fluierat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: