USV n-are bani nici pentru plata restanțelor salariale, nici pentru tichetele de masă

Conducerea Universității Suceava se află în imposibilitatea de a acorda salariaților săi tichetele de masă, în condițiile în care nu poate plăti nici diferențele salariale de 30%, câștigate de aceștia prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, în 2011.
 

prof. univ. dr. Valentin Popa

Potrivit rectorului USV, prof. univ. dr. Valentin Popa, sumele datorate salariaților pe baza actelor judecătorești se cifrează la 15 milioane lei, care ar trebui plătite timp de 5 ani. Banii trebuie plătiți „jumi-juma”, cum se spune, de Ministerul Educației și Universitate. În 2012, datoriile la plata salariilor trebuiau să fie plătite în cuantum de 5%, restanța fiind de 375.000 lei, bani pe care trebuie să-i onoreze USV. Singura soluție, negocieri cu sindicatul pentru eșalonarea datoriei Rectorul Popa a precizat că sindicatele din universitate „ar avea oricând dreptul să execute hotărârea judecătorească”, dar aceasta ar însemna că salariații și-ar bloca propriul cont, fiindcă s-ar plăti întâi restanțele și n-ar mai rămâne bani pentru salarii. „Ne-am propus să negociem, în primul rând, cu sindicatele o eșalonare a plăților, să plătim două rate noi, după care, în cazul în care ministerul nu plătește, nici noi nu plătim. Pentru că nu se poate accepta să plătim mai mult de jumătate. Dacă sindicatele vor ajunge în instanță să ne execute, atunci vom face o contestație și vom cere instanței să solicite cealaltă jumătate ministerului”. Rectorul Valentin Popa a mai spus că problema a fost discutată în Consiliul de Administrație al USV, că liderul de sindicat a luat la cunoștință „despre modul în care vom lucra”, fiind lansate negocieri privind eșalonarea datoriei. „Ne propunem – să vedem dacă și ceilalți sunt de acord – să plătim eșalonat, începând din 14 martie, din 3 în 3 luni, datoria pe care o avem către cadrele didactice pentru anul trecut. Dar această plată va afecta veniturile universității și nu vom mai avea bani pentru bonuri de masă, mai ales că trebuie să facem o nouă ajustare a tarifului pentru plata cu ora, după ajustarea de anul trecut de până la 70%” a conchis rectorul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: