Nereguli depistate de CAS la medici specialiști și farmaciști:

Rețete nejustificate, evidență de gestiune incorectă, nerespectarea programului de lucru

Pe parcursul anului trecut, reprezentanții corpului de control al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava au depistat 14 medici specialiști și farmaciști care nu și-au respectat obligațiile contractuale, efectuându-se, în total, 54 de acțiuni de control la acești furnizori.
 

Casa de Asigurări de Sănătate Suceava

CAS a verificat 26 de medici de asistență medicală de specialitate clinică, depistând mai multe situații de „nerespectare a obligațiilor contractuale”. Astfel, 3 medici specialiști au fost prinși că nu-și respectau programul de lucru de la cabinet, pentru aceasta fiind sancționați cu diminuarea cu 10% a valorii minim garantate a punctului pentru luna în care s-a constatat lipsa de la program. Aceeași sancțiune a fost aplicată unui medic specialist care nu a afișat, la loc vizibil, programul de lucru, numele casei de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală, precum și datele de contact ale acesteia, așa cum cere contractul. Un alt medic a primit cu 10% mai puțin la valoarea minim garantată a punctului, pe mai multe luni, întrucât a prescris tratament și a eliberat rețete în ambulatoriu pentru pacienți aflați internați în spital la data emiterii acestora. 8 farmaciști sancționați cu „avertisment” fiindcă au uitat că trebuie să transmită, zilnic, situația medicamentelor eliberate În 2013, CAS a verificat și 28 de farmacii cu care se află în contract, aplicând mai multe sancțiuni. Opt administratori de farmacii au uitat că trebuie să transmită zilnic, către CAS Suceava, în format electronic, situația medicamentelor eliberate conform formularelor de raportare aprobate prin ordin al președintelui CNAS. Fiind la prima constatare, ei au primit doar avertisment. Un alt furnizor de medicamente compensate și gratuite avea o evidență în gestiune incorectă, având înregistrare doar ieșiri ale unor medicamente care nu erau însă susținute cu documente justificative de intrare a lor, astfel că apăreau neconcordanțe între cantitatea de medicamente eliberată și cantitatea de medicamente existentă în gestiunea farmaciei, în perioada verificată. Farmacistul respectiv a trebuit să restituie CAS suma încasată necuvenit, reprezentând contravaloarea medicamentelor raportate nejustificat și decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, pentru care nu avea documente de intrare în gestiune. În anul 2012, Biroul de Control al CAS a efectuat 186 acțiuni de control, dintre care 154 au fost de control tematic, 12 de control operativ, 20 fiind controale inopinate. Reamintim că valoarea serviciilor medicale și a medicamentelor imputate se cifrează la peste 74 milioane lei, sumă la care se adaugă 81 de sancțiuni contractuale în valoare de 116.506 lei, alți 12500 lei însemnând valoarea amenzilor aplicate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Publicitate

 

Sumarul ediţiei: