Sume „astronomice și jenante” cerute de șefii centrelor bugetare din învățământ de la Primărie

> Solicitările pentru reparații și investiții sunt la nivelul alocărilor pe 5 ani, la acestea adăugându-se „sporuri, tichete și tot felul de cadouri” > Cheltuielile cu învățământul reprezintă aproape o treime din bugetul municipiului, ponderea cea mai mare, de 63,8 milioane de lei, deținând-o salariile
 

În anul 2013, cheltuielile cu învățământul sunt estimate la 77 de milioane de lei, respectiv la circa 33% din bugetul municipiului Suceava, le-a spus miercuri primarul Ion Lungu șefilor centrelor bugetare, în cadrul unei întâlniri ce avut loc la sediul executivului. Șeful administrației locale a reliefat că, în total, ponderea cea mai mare o au salariile, 63,8 milioane de lei, în creștere cu 1 milion de lei în comparație cu anul 2012. În acest context, Lungu le-a reproșat responsabililor din învățământ că, în proiectele propriilor bugete, au prins tot felul de sporuri, precum și tichete cadou, facilități care au fost anulate. „Vine Curtea de Conturi și ni le impută, ba mai mult îl scoate responsabil pe primar, ordonatorul principal de credite, pentru că nu a luat măsuri cu ordonatorii terțiari. În plus, se mai aplică și penalități, iar pe acestea trebuie să le recuperăm de la oameni. De aceea, în concurență cu salariile, trebuie stabilit doar ceea ce prevede legea, sporurile, tichetele și tot felul de cadouri nemaifiind valabile” a pus în vedere ocupantul fotoliului din Areni. Pe de altă parte, diferența rămasă, de aproape 13 milioane de lei, va lua calea plății facturilor la utilități (6 milioane lei), cât și cea a investițiilor și reparațiilor (6,2 milioane). Și la acest capitol, primarul Lungu a remarcat că, neținând cont de criza economică, și după principiul „cere mult, ca să aibă de unde tăia”, reprezentanții școlilor au solicitat de la bugetul local „sume astronomice și jenante”. Astfel, în conformitate cu fundamentările făcute de șefii de centre bugetare din învățământ, în 2013, pentru reparații și investiții ar trebui să se aloce o sumă de 5 ori mai mare decât cea cheltuită anul trecut în scopul amintit. „Apreciez imaginația și efortul dumneavoastră, pentru că ne-ați trimis solicitări pentru reparații și investiții de 31,4 milioane de lei, ceea ce înseamnă bugetul la acest capitol pe 5 ani de zile. Știu că așa se procedează și, de regulă, se cere mai mult, însă unele propuneri sunt de-a dreptul fanteziste. Vedeți și dumneavoastră, la nivel național și internațional, economia este în criză și toată lumea are bugete de austeritate” a subliniat Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI