Linia

Un amic un pic mai tânăr (dar care, la rându-i, a prins binișor epoca dinainte de ’89) s-a întors recent de la Berlin și, stârnindu-mi oarece invidii (eu fiind unul dintre cei care n-a văzut Apusul decât în cărți și filme), îmi povesti multe despre un oraș (înțeleg…) plin de viață, într-un perpetuu proces de reclădire, un muzeu european în aer liber (atât al unei mari culturi europene, cât și al unora din marile orori…) etc. Printre altele, despre linia de cărămidă roșie încastrată în caldarâm care și astăzi e semn concret al unei frontiere nu demult mai înalte, mai ghimpate și mai concrete între Vest și Est. De pe care, aflu, nu din puține locuri, se pot compara pe de-o parte blocurile „comuniste” și, pe de alta cochete vile „occidentale”.
 

L.D. CLEMENT

Un peisaj urban în care vilele surclasează și astăzi blocurile, deși blocurile acelea, mai fățoase ca altele, fuseseră construite acolo cu un mesaj politic clar. Ca și vilele, de altfel! Peisaj (apelez din nou la cărți și la filme) poate similar cu cel existent și azi, la granița care rupe în două Coreea. Mai înțeleg însă că pentru un călător ce cunoaște doar timp de câteva zile (și câțiva kilometri, și câteva sute de euro) un oraș ca Berlinul, dihotomia politică este și rămâne clară. Așa cum i se poate întâmpla, la o adică, și la Paris, unde (din nou apel livresc) turistului chiar îi este indicat să se dedice splendorilor centrale, evitând zone ale unor arondismente mai… mărginașe, proletare, mai amestecate etnic (cu români inclusiv, deoarece chiriile sunt mai ieftine), chiar lipsite de securitate. Pe de altă parte, din buricul Sucevei, după 20 de ani și mai bine, o linie, chiar și imaginară, nu prea e de văzut. Dar se poate constata (până la stridență) spre margini (Șcheia, Ipotești etc.), unde, plin de misterele locuitorilor săi, Occidentul a crescut și crește…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: