Întrucât epidemiologii anunță o epidemie de gripă la începutul lui februarie, trebuie știut că…

Vaccinarea și igiena corespunzătoare sunt cele mai bune măsuri de prevenire

Primele cazuri de gripă au apărut deja în țară, dar la Suceava a fost o doar suspiciune de gripă, la un copil cu vârsta sub 4 ani, neconfirmată însă de Institutul Cantacuzino.
 

Epidemiologii de la nivel național anunță însă că gripa, care face ravagii acum în SUA, nu ne va ocoli și va ajunge la noi la începutul lui februarie. Specialiștii români sunt de părere că, față de americani, românii au avantajul că gripa va ajunge când sezonul va fi pe terminate, iar vaccinările antigripale s-au efectuat în număr rezonabil prin medicii de familie. Potrivit lor, în momentul de față, în vestul Europei se manifestă o circulație de nivel mediu și au fost izolate ambele tipuri de virusuri gripal – AH3N2 și AH1N1 –, existente și în formula vaccinului din acest an. Direcția de Sănătate Publică Suceava a informat că imunizarea împotriva gripei continuă în ritm susținut în județ, la medicii de familie. De la începutul campaniei au fost efectuate peste 9900 doze de vaccin, din totalul de 11560 doze primite. La medicii respectivi mai sunt în stoc 1653 doze de vaccin antigripal. Medicii au precizat că vaccinarea și igiena corespunzătoare sunt cele mai importante măsuri de prevenire și de protecție împotriva gripei, vaccinarea antigripală putând fi realizată chiar și în cursul acestei luni. În cazul în care apar simptome ca dureri musculare, dureri în gât, febră, stare generală de rău, se recomandă prezentarea imediată la medic. În această perioadă, în contextul apariției unei epidemii de gripă și la noi, Ministerul Sănătății a alocat suma de 8 milioane lei pentru repornirea producției de vaccinuri antigripale la Institutul Cantacuzino. În ce privește evoluția cazurilor de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS) și a pneumopatiilor în județul Suceava, în săptămâna 7-13 ianuarie, numărul lor a fost mult sub nivelul de alertă: 1553 de IACRS, cu 47 de internări; 377 cazuri cu 47 internări la pneumopatii acute.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: