Pentru neconcordanțe în evidența vaccinărilor

42 de avertismente

Direcția de Sănătate Publică Suceava a dat 42 de avertismente în urma unui control efectuat, la sfârșitul anului trecut, la 109 cabinete ale medicilor de familie din județ, verificarea vizând activitatea de vaccinare a copiilor.
 

Potrivit directoarei adjuncte a instituției, dr. Cătălina Zorescu, neregulile găsite au însemnat, mai ales, neconcordanțe privind înregistrarea datelor cu privire la imunizări. Directoarea a precizat că medicii de familie respectivi au justificat aceste nereguli prin faptul că trebuia să se încadreze în cele 20 de consultații impuse de CAS, pe care trebuie să le realizeze zilnic. Cu prilejul controlului, s-au verificat fișele de vaccinare a 4413 copii, constatându-se și situații când unii nu au fost vaccinați conform calendarului, motivul fiind refuzul părinților, în special la copii cu vârsta peste un an. Controlul DSP a vizat și modul de păstrare a dozelor de vaccin, existența în cabinete a frigiderelor și genților frigorifice, respectarea temperaturii de 2-8 grade de păstrare a vaccinurilor ș.a. Un singur medic, din Vatra Dornei, nu avea frigider, astfel că a primit avertisment și recomandarea de a-și rezolva problema în 24 de ore. Controlul DSP a fost inițiat după apariția focarelor de rujeolă, meningită și tuberculoză din județ și, mai ales, după decesul elevei de 9 ani din Izvoarele Sucevei, care a suferit complicații în urma rujeolei. De altfel, medicul de familie de la Izvoarele Sucevei a fost amendat de DSP cu 5.000 lei din cauza unor deficiențe în efectuarea vaccinărilor și consemnarea acestora în acte. Control pe baza a 10 indicatori Verificările inspectorilor sanitari s-au realizat pe baza unei machete realizate de DSP, care a cuprins 10 indicatori. Printre aceștia menționăm efectuarea imunizărilor, conform calendarului, a tuturor copiilor înscriși pe listă, dar și a celor neasigurați; existența unor catagrafii pe ultimii 10 ani; asigurarea acoperirii vaccinale optime pentru toate tipurile de vaccinuri și grupele de vârstă; arhivarea documentelor justificative privind estimarea cantității de vaccinuri necesare trimestrial și folosirea vaccinurilor repartizate; depistarea, înregistrarea și raportarea către DSP a reacțiilor adverse; respectarea lanțului de frig. Dr. Zorescu a precizat că, în urma controlului, „ne-am făcut o primă imagine asupra activității de vaccinare din județ”, urmând ca pe viitor specialiștii DSP să acționeze „punctual”, acolo unde au fost probleme privind modul de gestionare și administrare a vaccinurilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: