La Muzeul de Istorie Siret

Proiectul de reabilitare și reorganizare are nevoie de 1,5 milioane de euro

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Constantin Ursu, ne-a informat că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru proiectul de reabilitare și reorganizare a Muzeului de Istorie de la Siret, care va cuprinde și un memorial al Holocaustului din Bucovina.
 

Emil Ursu ne-a spus că urmează ca, în 2013, să fie realizat proiectul tehnic și cel mai important pas, identificarea finanțării pentru această investiție. Proiectul constă în reabilitarea clădirii muzeului și reorganizarea expoziției de bază, suma totală necesară pentru realizarea lui ridicându-se la 1,5 milioane de euro, la care se adaugă TVA. Oraș cu o dezvoltare înfloritoare în timpul Petru I Mușat (1375-1391), Siretul a fost ținta unor susținute cercetări arheologice încă din 1968, care au contribuit la cunoașterea evoluției așezării. Nu au fost lămurite toate problemele legate de istoria acestor locuri, dar încă din 1863 s-a început colectarea obiectelor legate de istoria lor. Activitatea muzeistică la Siret se leagă de anul 1871, când s-a înființat Societatea Muzeului din Siret, în 1985 fiind realizat Muzeul de Istorie, care prezintă și numeroase aspecte de istorie locală. Bani norvegieni pentru nevoile Muzeului Satului Bucovinean O altă prioritate în atenția conducerii Muzeului Bucovinei este găsirea de fonduri pentru Muzeul Satului Bucovinean de la Cetatea de Scaun, pentru lucrări de infrastructură, realizarea unui amfiteatru în incintă și pentru o nouă etapă de lucrări la laboratorul de conservare. „Încercăm să depunem proiect pe mecanismul SEE, pentru a obține finanțare norvegiană, și sperăm să avem șanse de câștig, fiindcă am rezolva din problemele Muzeului Satului Bucovinean. Anul trecut am mai depus un astfel de proiect, dar am pierdut în fața Sibiului”, a mai precizat directorul Ursu. El a adăugat că speră ca în 2013 Institutul Național al Patrimoniului să continue „finanțarea consistentă” a lucrărilor de investiții începute la Laboratorul Zonal de Restaurare, aflat pe strada Dragoș Vodă, ca acesta să poată deveni funcțional în 2014. Reamintim că, anul trecut, INP a alocat în acest sens 1,7 milioane lei. Lucrările la Laboratorul Zonal de Restaurare Suceava au început în 2008 și trebuia să se încheie în 2011, dar, din cauza finanțării neregulate, termenul de finalizare a fost prelungit cu 48 de luni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: