Impozitele și taxele plătite de agenți economici sunt în cădere

> Este pentru prima dată în ultimii 5 ani când se întâmplă astfel, diminuarea fiind de 7,4% > Foarte mulți agenți economici se declară în insolvență, iar municipalitatea nu-și poate încasa debitele, reliefează edilul-șef Ion Lungu
 

Primăria municipiului Suceava se laudă cu o execuție consolidată a bugetului pe anul 2012 superioară cu 38% celei pe anul anterior. Astfel, în anul recent încheiat, s-au încasat 29,7 de milioane lei, față de 21,43 de milioane lei în 2011. Veniturile încasate în plus, în anul 2012, provin din rambursările de fonduri aferente proiectelor cu finanțare europeană. La acestea se adaugă compensările de arierate în sumă de aproximativ 35 de milioane lei, bani primiți de la bugetul de stat, potrivit ordonanțelor de guvern nr. 13 și nr. 61 din 2011. „Anul trecut am avut finanțări masive în cadrul a două proiecte importante, respectiv cel de amenajare a parcărilor subterane și cel de reabilitare a axului rutier principal. La fel de importante sunt și sumele stinse ca arierate prin cele două ordonanțe de la sfârșitul anului trecut ale Guvernului Ponta”, subliniază șeful administrativului local. Pe de altă parte, în 2012, veniturile proprii ale bugetului local s-au diminuat cu 7,4% față de anul 2011. Situația este urmare directă a scăderii volumului plăților efectuate de agenții economici în contul obligațiilor fiscale pentru clădiri și terenuri. Lungu reliefează că respectivii operatori „jonglează” cu legislația privind declararea insolvenței, evitând, astfel, onorarea obligațiilor către vistieria bugetară municipală. „Trebuie spus clar că, pentru prima dată în ultimii 5 ani, de la un an la altul, au scăzut veniturile proprii, acesta fiind un parametru foarte important pentru Primărie. Există foarte mulți agenți economici sănătoși din punct de vedere economic, dar care se trec în insolvență. Astfel, aceștia abandonează firmele și înființează alte societăți, iar la Primărie se înregistrează foarte mult debite”, reliefează edilul-șef. Ion Lungu spune că, în continuare, se vor face eforturi pentru sporirea veniturilor proprii, inclusiv prin atragerea investitorilor autohtoni și străini, în vederea înființării de noi locuri de muncă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: