Emil Ursu:

„Îmi doresc ca 2013 să fie la fel de bun pentru Muzeul Bucovinei ca 2012”

Anul 2012 a fost unul bun pentru Muzeul Bucovinei din toate punctele de vedere, începând de la impactul evenimentelor, numărul expozițiilor cu piese de tezaur și al publicațiilor editate, până la cercetarea arheologică și banii pentru continuarea investiției la Laboratorul Zonal de Restaurare, spune directorul instituției, Emil Constantin Ursu.
 

„Evenimentele în aer liber, desfășurate în spații neconvenționale, s-au dovedit a fi de mare succes în 2012, pentru că au crescut în vechime anumite evenimente și au devenit importante pentru urbe, fie pentru că ceea ce am propus s-a bucurat de succes. Vorbim despre concertele de la Catedrala romano-catolică, de manifestările de pe platoul Cetății, de Târgul de Crăciun din centrul orașului. Apoi, evenimentele majore pentru sezonul estival, Târgul Meșterilor Populari, Festivalul de Artă Medievală, Bucovina Rock Castle, au crescut ca număr de vizitatori, la Târgul Meșterilor și la festivalul de muzică rock numărul acestora s-a dublat”, a precizat directorul Ursu. Anul trecut, Muzeul Bucovinei a organizat 3 expoziții cu piese din categoria tezaur, două fiind în colaborare cu Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu care se va încheia un parteneriat oficial anul acesta, fapt important având în vedere că muzeul sibian nu împrumută piese decât la două muzee, cel din Suceava și cel din Timișoara. Și numărul publicațiilor editate sub egida MB s-a mărit în 2012, dintre cele „importante pentru cultura și știința românească” directorul menționând volumul reeditat „Bisericile lui Ștefan cel Mare” de G. Balș, lucrare îngrijită de Tereza Sinigalia și Victoria Paraschiva Batariuc, „Monografia arheologică a Ruginoasei”, de Cornelia Magda și Gheorghe Lazarovici, „Metalurgia aramei și Cultura Cucuteni – Tripelie”, de Ioan Mareș. „Un an bun fost și pe partea de cercetare arheologică, în afară de șantierul de la Cetatea de Scaun fiind deschise încă 3 în județ, la Marginea, Horodnic și Baia. În 2012 am finalizat un proiect cu fonduri europene, un altul fiind pe rol. Tot anul trecut, Laboratorul Zonal de Restaurare, aflat în lucrări de reabilitare și modernizare, a beneficiat de finanțare consistentă de la Institutul Național al Patrimoniului, care a alocat 1,7 milioane lei” ne a declarat Emil Ursu. Pentru 2013, directorul Muzeului Bucovinei își dorește să fie un an la fel de bun ca 2012, în pofida unor previziuni mai puțin optimiste ale specialiștilor: „Îmi doresc ca 2013 să fie la fel de bun pentru Muzeul Bucovinei ca 2012, în condițiile generale, în care informațiile din media anunță că 2013 va fi un an foarte greu, dar mai bun ca 2014. Mă gândesc la continuarea evenimentelor care se înscriu în agenda publică a orașului, îmi place să spun, nu doar a muzeului, să aducem piese din categoria tezaur… Și avem programate 4 expoziții de acest fel, una programată pe 18 ianuarie, cu podoabe și accesorii vestimentare din epoca romană, adusă de la Alba Iulia, și 3 expoziții în colaborare cu Muzeul Brukenthal”. Pe agenda de lucru din 2013, directorul Muzeului Bucovinei a mai bifat continuarea activității pe șantierele începute, a investiției la Laboratorul de Restaurare și a tipăririi unor lucrări importante, dorind în această privință să pună accent pe tipărirea unor cataloage de muzeu, care să cuprindă fotografii ale unor piese separate din colecțiile muzeului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: