Povestea kilului

Despre banalul kilogram, adoptat ca unitate standard de măsură a masei în 1875, aflăm, iată, că s-a… îngrășat. Adică etalonul confecționat dintr-un aliaj de platină și iridiu, în timp, potrivit oamenilor de știință, contaminat fiind cu mercur și carbon, atârnă cu câteva zeci de micrograme mai mult ca în urmă cu 138 de ani. Acum, bănuiți și dumneavoastră: oamenii de știință se vor strădui să pună, cumva, etalonul la cură de slăbire…
 

L.D. CLEMENT

Sau chiar se vor lepăda de el, cum deja crede unul dintre ei, care presupune că în 5-10 ani s-ar putea ca un dispozitiv electromagnetic să fie în stare să genereze constant o forță pe baza căreia (de la Newton citire) să se calculeze masa etalon. Intervenție absolut necesară, își spun înțelepții, nu numaidecât cu gândul la deruta (și eventualele pagube) ale negustorului de cartofi la kil, la spaimele doamnelor, pe cântarul din baie, cu privire la mărturisirile unei banale oglinzi, la frisoanele celor ce și-ar pune întrebări despre realul preț al casetei cu bijuterii ascunse în șifonier, nici la panica celor ce fac imense tranzacții cu oțel; ci la cei care, cu infinită grijă, pun „pe cântar” materiale radioactive. …Altfel, chiar și numai pentru o clipă, povestea kilului descoperit a fi supraponderal pune în discuție tot felul de etaloane și noțiuni în care, în principiu, ne rezemăm cu toată încrederea, dar despre care nu o dată avem cel puțin impresia că nu (mai) sunt ce gândeam că vor fi fost sau că ar trebui să fie. La o adică inclusiv libertate, democrație… cu care să începem o înșiruire fără capăt.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: