Minim

Zisă înainte de alegeri, ideea creșterii salariului minim pe economie suna într-un fel. Acum, după, sună un pic altfel. Dar… Pentru eventualii beneficiari, 100 lei în plus poate fi și enorm (o majorare cu 14%, nu?), și extrem de puțin. La limita ridicolului. Ceva mai mult decât plata unei zile de muncă necalificate, la negru (la care se întâmplă ca „angajatorul” să adauge și un prânz, și un rachiu). Ceva ce nu spune mai nimic despre eficiența muncii în România. Ceva ce va da bătăi de cap firmelor private, pentru care un prag de salarizare majorat nu-i bucurie, e belea. Un motiv în plus de plată la negru și la gri.
 

L.D. CLEMENT

Poate și un motiv de disponibilizări. Dincolo, „pe piață”, un eventual nou motiv de creșteri de prețuri și tarife. Cresc salariile lor, prilej de a se încerca rotunjirea profiturilor și salariilor noastre… Și, se prea poate, acolo, în lumea debutanților în câmpul muncii (dar nu numai; destui rămân până la șomaj și pensii cu lefuri de debutanți), aceeași minoră diferență între utilul pălmaș și vrednicul cărăuș cu spatele și absolvenții de studii superioare, fie medici, fie profi, fie ce-o fi, care stingheresc socotelile tuturor cu pretențiile lor… exagerate. Motiv de continuă migrație spre câte un salariu minim occidental! Potrivit Federației Angajatorilor din Europa, doar R. Moldova (72 euro/lună), Belarus, Ucraina, Rusia, Macedonia și Bulgaria au lefuri minime mai mici decât cele românești. Dar asta nu ne încălzește cu nimic. Iar la polul opus (excluzând state precum cele scandinave, Germania ori Italia, unde legislația nu prevede un minim), Luxemburg, Belgia, Olanda, Franța, Marea Britanie… Așadar spre acestea ne trimite salariul minim!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: