Retrospectiva săptămânii

Leul se întărește pe final de an

La începutul ultimei săptămâni din acest an cursul euro cobora la 4,4231 lei, la minimul ultimelor șapte luni, investitorii străini fiind mult mai optimiști în privința României, datorită stabilității politice care a survenit după alegerile de la începutul anului, ei mărindu-și plasamentele în titluri de stat denominate în lei.
 

Luni, cursul a scăzut sub 4,42 lei, pentru prima dată începând cu luna mai, după care în următoarele ședințe marcările de profit, normale după raliul de apreciere înregistrat de leu, au readus vineri cotațiile în apropierea nivelului de 4,44 lei, după ce BNR a anunțat o medie de 4,4291 lei. Ultima ședință a săptămânii trecute a fost una calmă, cu volume reduse de tranzacționare, în care deschiderea s-a realizat în apropierea pragului de 4,43 lei, pentru ca după anunțarea cursului de schimb euro să înceapă să crească, la închidere cotațiile fiind de 4,4370 – 4,44 lei. Dolarul american a coborât joi la 3,3384 lei, medie care nu a mai fost atinsă din 30 aprilie, când cursul a fost la 3,3240 lei, pentru ca vineri să urce la 3,3619 lei, pe fondul aprecierii lui față de euro. Francul elvețian a fost stabil, cursul fluctuând între 3,6626 și 3,6651 lei. Pentru 2013 prognozele s-au îmbunătățit semnificativ, ceea ce a făcut ca prețurile futures ale euro de la Sibiu să scadă pentru martie la 4,497 – 4,505 lei. Astfel, cei de la RBS România și-au revizuit opiniile referitoare la leu, prognoza pentru martie coborând, în ultimul raport, de la 4,56 la 4,48 lei. Cursul din iunie este anticipat la 4,46 lei, iar pentru septembrie la 4,47 lei, față de anticipările anterioare care situau euro la peste 4,50 lei. În opinia celor de la RBS, punctele pozitive sunt reprezentate de îmbunătățirea percepției investitorilor financiari străini, prin instaurarea unui climat de stabilitate politică care va permite încheierea unui nou acord cu FMI. Șocurile asupra cursului pot veni din zona euro, acolo unde criza datoriilor țărilor din grupul PIIGS nu a găsit încă o rezolvare pe termen lung. Perechea euro/dolar s-a menținut în apropierea pragului de 1,32 dolari, piața americană închizând vineri la 1,3217 dolari, minimul săptămânii fiind de 1,3167 dolari. Investitorii sunt îngrijorați de declanșarea în SUA, odată cu intrarea în noul an, a „zidului bugetar”, care echivalează cu creșterea impozitelor și reducerea drastică a cheltuielilor publice, care ar putea readuce recesiunea. Aceasta se datorează faptului că democrații și republicanii din Congres nu au ajuns la un acord în această privință. La Sibiu, euro se tranzacționa pe martie la 1,3172 – 1,3286 dolari, iar uncia de aur scădea pentru februarie la 1.654,2 – 1.665,6 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: