Lumini în ferestre

Nu eram chiar departe de acest gând, însă deunăzi un amic m-a tras de mânecă și de vorbă, ajutându-mi să-l conturez mai bine. Iată! Bănuiam (și s-a adeverit) că-n acest an mai mulți suceveni își vor pune la ferestre, de ziua țării, stegulețe tricolore. Iar de mai bine de o săptămână, la încă mult mai multe ferestre, au început seara a clipoci luminițele prevestitoare ale Crăciunului. Am avut ca reper, la începutul lunii, ferestrele unui apartament de pe str. Mărășești, cu stegulețe tricolore la fiecare, de am crezut o clipă că sunt expuse în scop comercial, că le-ar fi având omul de vânzare. Dar acum au fost preschimbate cu luminile sărbătorilor de sfârșit de an…
 

L.D. CLEMENT

Și se întrebase amicul (întrebându-mă) de ce oare, totuși, mai puțin tricolor și mai multe ghirlande luminate?! N-am avut pe loc un răspuns, însă acum mă încumet a zice că steluțele Crăciunului, dincolo de aspectul pur decorativ, vin, ca simbol, cu mult dinainte, fiind mai bine și mai adânc gravate în suflete și bucurii decât cele identitar-naționale. În plus, nefiind nicicând maculate de tot felul de mizerii cotidiene ce adastă din nefericire între fruntariile concrete și între cele imaginate, ba contribuind chiar la îndepărtarea acestora. Da, și pe alocuri se prea poate ca luminițele din ferestre (plus cele din curți, de oriunde primprejur), acolo unde sunt în mare abundență, să semnaleze, așa ca-n colindele vechi, pe cale de-a fi uitate, „casa bogatului” (ori a celui care se vrea neapărat a fi privit astfel). Însă chiar și așa, mai bine lumină decât întuneric, mai bine îmbrăcați în identitatea sclipirilor multicolore decât în cea a tenebrelor și a căilor pe care drumeții nu lasă umbre. De sus, acum ca oricând, un cer grav ne privește, cu zenit și nadir, cu stele demult răsărite, mereu alb-albăstrii, mereu alb-roșiatice, configurând veșnice desene și povești… Să aveți un Crăciun bun și frumos!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: