Termica Suceava se afundă în pierderi

> Nu știu care afaceri ar putea fi rentabile și prospere în condițiile în care cărbunele este plătit cu jumătate de an în avans, iar marfa o încasăm la un an după livrare” subliniază directorul Ovidiu Dumitrescu > Pe fondul scumpirii periodice a cărbunelui și a apei folosite, Termica produce doar un sfert din energia electrică livrată în 1989, la energia termică producția diminuându-se și mai mult
Societatea de termoficare în sistem centralizat Termica Suceava este sufocată de pierderi. Acestea se acumulează odată cu timpul care trece. Doar în perioada de vară a anului acesta, în care a fost livrată doar apă caldă menajeră, s-au înregistrat, conform directorului general Ovidiu Dumitrescu, pierderi lunare de peste 5,5 milioane lei.
 

Termica Suceava

„S-a funcționat într-un mod total neeconomic, însă este vorba despre un serviciu public pe care trebuie să-l asigurăm și să nu-l judecăm dacă este sau nu eficient. Dacă lumea trebuie să se spele, trebuie să mergem și așa, în lunile mai iulie, iunie, august și septembrie, înregistrându-se pierderi de peste 5,5 milioane lei în fiecare lună”, arată Dumitrescu. La începutul lunii noiembrie, pierderea financiară a societății comerciale Termica depășea 22 de milioane lei, acceptată fiind în bugetul aprobat de Adunarea Generală a Acționarilor, la începutul anului 2012, o pierdere de 59 de milioane lei. Conform bugetului rectificat în cea mai recentă ședință a AGA de la firma de termoficare, este prevăzută o ușoară diminuare, respectiv de circa 1 milion lei, până la finele anului, pierderea totală urmând a fi de circa 57 de milioane lei. Cauzele generatoare ale acestei situații constau, conform lui Ovidiu Dumitrescu, în schimbarea condițiilor de piață. „Acum, noi producem doar un sfert din energia electrică pe care o produceam în 1989, anul de vârf al producției. La energia termică, producția s-a diminuat la sub un sfert, în condițiile în care celelalte resurse care intră în acest produs, respectiv cărbune, apă și energie electrică, s-au scumpit. Sunt factori care depășesc posibilitatea de rezolvare la nivelul managementului Termica, cât și a acționarului unic, care este municipiul Suceava” evidențiază directorul general al firmei de termoficare din Lunca Sucevei. Procesele și executările silite nu dau rezultat, „pentru că există și oameni care, într-adevăr, nu au capacitatea de a plăti” Ovidiu Dumitrescu menționează că, la cele amintite, influențe negative au venit de pe plan local, cea mai importantă fiind întârzierea mare cu care populația își onorează contravaloarea facturilor. „Un mare datornic este, totuși, populația municipiului, care înregistrează mari datorii și care plătește, la acest moment, energia folosită în urmă cu un an. Nu știu care afaceri ar putea fi rentabile și prospere, în condițiile în care cărbunele este plătit cu jumătate de an în avans, iar marfa o încasăm la un an după livrare”, subliniază Ovidiu Dumitrescu. Cea mai mare sumă pe care o are de încasat Termica este cea datorată de Primăria municipiului Suceava, reprezentând diferența dintre tariful de referință și costurile de producere a energie electrice, sumă care se ridică la 28 de milioane lei. Consumatorii casnici au către producătorul, furnizorul și distribuitorul de agent termic din Lunca Sucevei restanțe de circa 19 miliarde lei vechi. „Există zeci de acțiuni în justiție pentru recuperarea banilor de la asociațiile de proprietari și zeci de executări silite. Creanțele respective au fost transferate înspre Termica, iar prin executorul judecătoresc se lucrează la consumatorul final. Rezultatele se arată, dar nu pot fi adunați prea mulți bani, pentru că există oameni care, într-adevăr, nu au capacitatea de a plăti” explică directorul general Ovidiu Dumitrescu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: