PSD Suceava 2020

Din „aranjamente pentru punctaj” au rezultat „investiții nefuncționale”

Prin măsura 3.2.2 din PNDR s-au construit în județ centre after-school și centre culturale, ele fiind incluse în proiectele propuse de localități, întrucât obțineau un punctaj mai mare, a declarat, miercuri, președintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, care a arătat că din cauză că nu se pot face angajări, centrele respective sunt nefuncționale.
 

Șeful administrației județene a explicat că unii primari au intenționat să amenajeze grădinițe în centrele after-school, dar că nu se poate în absența unei derogări obținute de la structurile europene și a menționat că aceste investiții trebuie să fie folosite pentru scopul inițial cel puțin 5 ani de la finalizarea proiectului. „Sunt peste 25 de situații de acest fel în județ”, a spus Nechifor. El a explicat că problema a apărut din cauză că au fost modificate, în perioada 2008-2011, condițiile de eligibilitate a proiectelor și că au fost incluse criterii suplimentare, astfel încât, pentru un punctaj mai ridicat, ele trebuia să conțină, pe lângă modernizarea infrastructurii și introducerea de utilități, și centre after-school sau centre culturale. „S-au făcut aranjamente pentru punctaj” a spus Nechifor, care a menționat că valoarea acestor investiții, acum nefuncționale, reprezintă aproximativ 20 % din suma totală alocată proiectelor din fiecare comună. Președintele CJ Suceava a mai spus că a discutat cu premierul Victor Ponta despre această situație și că urmează ca ordonanța de urgență emisă de Guvernul Boc (prin care nu se putea angaja o persoană dacă alte șapte nu părăseau unitatea), va fi abrogată de la începutul anului viitor. El a arătat că propunerea este ca la fiecare plecare dintr-o unitate sau structură să se poată angaja o persoană în loc, dar că unele domenii, cum sunt educația și sănătatea, să fie degrevate de aceste restricții. În județul Suceava au fost finanțate cu peste 100 de milioane de euro 60 de proiecte depuse de localități prin măsura 3.2.2 finanțată prin PNDR.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: