Din 2004

Încercări „voite” de a aduce Termica în incapacitate de plată

> Dobânzile și ratele la credite au devenit împovărătoare, constituirea stocurilor de huilă se face cu dificultate, iar salariile sunt achitate cu întârziere, semnalează liderul sindical Iordănel Secrieru.
Termica a fost adusă intenționat în pragul insolvenței, susține liderul Sindicatului „Prometeu”, de la firma de termoficare în sistem centralizat, Iordănel Secrieru. „Există probleme economice și financiare, care, de-a lungul timpului, au fost create în mod voit, în așa fel ca Termica să intre în incapacitate de plată”, arată liderul sindical. El a dat ca exemplu diminuarea, în 2010, cu 70 de milioane lei a capitalului social al societății, ceea a însemnat anularea contravalorii subvenției restante a Primăriei către Termica. Drept consecință, obligațiile financiare din sezonul rece 2011-2012 ale societății sunt achitate din producția și încasările curente, dobânzile și ratele la credite au devenit împovărătoare, iar constituirea stocurilor de huilă se face cu dificultate. Situația financiară proastă se răsfrânge și asupra achitării cu întârziere a salariilor și a celorlalte drepturi prevăzute în contractul de muncă.
 

Secrieru se plânge, de asemenea, că Primăria Suceava a somat și executat Termica la plata de impozite și taxe pentru clădirile și terenurile aferente activității de producere a energiei termice și electrice, „aceasta în condițiile în care, conform legii, producătorii în cauză sunt scutiți la plată”. Valoarea astfel executată, în 2001, prin proces verbal al Inspecției fiscale din cadrul municipalității, s-ar fi ridicat la 6,6 milioane lei, liderul Sindicatului „Prometeu” arătând că dreptul de proprietate asupra terenurilor și clădirilor din Lunca Sucevei nu este clarificat nici la ora actuală. Termica se revendică a fi proprietarul acestora, ca fiind preluate, odată cu instalațiile și salariații, de la Termoelectrica, în anul 2002. Iordănel Secrieru consideră că, „printr-o găselniță, Primăria Suceava s-a intabulat în mod ilegal cu acestea”, un litigiu între cele două părți aflându-se în curs de soluționare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sindicalistul-șef relevă că, din cauza documentației prea stricte, Termica a ratat mai multe tentative de privatizare, iar, pe acest fond, și derularea unor investiții de conformare pe linie de mediu cu finanțare europeană în cadrul POS Mediu. „În mod constant, din 2004 încoace, s-a încercat ca Termica să fie adusă în incapacitate de plată. Au fost câteva tentative de privatizare, însă acestea au eșuat – credem noi – din cauza caietelor de sarcini întocmite în mod cât mai stufos și restrictiv. Onor conducerile Primăriei și Termica de la acea vreme au notificat ministerul de resort că nu mai doresc proiectul din cadrul POS Mediu, întrucât societatea se privatizează”, a precizat Secrieru. El a făcut referire și la demersurile pentru amenajarea, în prejma CET, de către Adrem Invest București, a unei noi centrale în cogenerare de înaltă performanță, pe gaze naturale și biomasă. Secrieru crede că respectiva concesionare, precum și acordarea exclusivității livrării de energie termică consumatorilor branșați la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava pot fi puse sub semnul întrebării. „Acest investitor a fost foarte greu de găsit și chiar ne-am mirat că a participat singur la licitație. Plus că s-au amânat termenele de dare în funcțiune prevăzute în contract. Cu toate că l-am dorit atât de mult, parcă l-am alunga pe acest investitor. Deci, se vede că, din 2004 încoace, se dorește ca Termica să nu mai fie, să vină altcineva, care nu știm dacă va folosi vreodată bio-masă și dacă prețul energiei termice la gardul centralei va rămâne cel din contract, în condițiile în care vom avea un unic furnizor”, a explicat liderul de sindicat. Iordănel Secrieru aduce în atenție faptul că investițiile făcute până acum în sistemul de transport și distribuire a agentului termic, precum și în punctele termice, nu au avut tocmai rezultatele scontate, pierderile scăzând de la 45% la doar 25-30%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: